κωστης χατζηδακης

Τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου που προβλέπει δέσμη μέτρων για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε εντός Νοεμβρίου να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου ανακοίνωσε την υποχρεωτική διασύνδεση όλων των επαγγελματικών λογαριασμών που διαθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Ακόμη, περιλαμβάνονται αλλαγές στον Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Προβλέπεται έκπτωση 30% επί της τιμής της πρώτης προσφοράς (εμπορική τιμή) κατά την απόκτησή τους, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της διαδικασίας και στον οφειλέτη, ο οποίος επιθυμεί να επαναγοράσει το ακίνητό του.

Με τις έως τώρα ισχύουσες διατάξεις, η δυνατότητα ανάκτησης ακινήτου δίνεται μετά την πάροδο 12ετίας και αφού έχει μεσολαβήσει η καταβολή ενοικίου χρήσης από τους οφειλέτες στο μέχρι πρότινος σπίτι τους.

Με τις αλλαγές, το όριο των 12 ετών καταργείται και η επαναγορά μπορεί να γίνει νωρίτερα, χωρίς να απαιτείται η καταβολή των ενδιάμεσων ενοικίων όπως προβλέπεται σήμερα.

Συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Kυρώσεις μέχρι 500.000 ευρώ και κλείσιμο των επιχειρήσεων που παραβαίνουν το νόμο.
  • Βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού για ευάλωτους και μη.
  • Ελάφρυνση του οφειλέτη στην επαναγορά του σπιτιού του που δημοπρατείται. «Ήδη υπάρχει ισχυρό πλαίσιο προστασίας ευάλωτων που συνήθως ξεχνάμε, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό να απλουστεύεται και επιταχύνεται» αναφέρει ο υπουργός.
  • Στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 400 εκατ. ευρώ το χρόνο σε περισσότερους από 280.000 ετησίως.
  • Πάγιες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυστηροποίηση κανόνων για servicers

Το νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπει την τήρηση πλήρους διαφάνειας από πλευράς των εταιρειών σχετικά με την παροχή απαραίτητων στοιχείων στο κοινό, τα οποία θα πρέπει να είναι προσωποποιημένα.

Από την άλλη, θα αυστηροποιηθεί η εποπτεία για τυχόν παραβάσεις, ενώ θα επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές.

Αλλαγές και στα κόκκινα δάνεια

Τα δύο επόμενα κεφάλαια του νομοσχεδίου αφορούν στην εξυγίανση των χρεών. Από τη μία, προβλέπονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με προσαρμογές στον αλγόριθμο των ρυθμίσεων, στοχεύοντας σε πιο διαχειρίσιμα και βιώσιμα περιθώρια αποπληρωμής χρεών.

Επίσης, τα υπάρχοντα «κόκκινα» δάνεια θα αναχρηματοδοτούνται από εταιρείες και servicers εκτός τραπεζικού συστήματος για κατέβουν ξανά σε «πράσινα» όρια. Δικαιούχοι των παραπάνω ρυθμίσεων θα είναι όσοι έχουν επιστρέψε σε υγιή οικονομική δραστηρότητα, αλλά και οφειλέτες με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία σε σύγκριση με το μέγεθος της οφειλής.

Τέλος, το τέταρτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπει την επανεκκίνηση του «Ηρακλής ΙΙΙ», του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις των Ελληνικών τραπεζών.

Περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις:

  • Για τη βελτίωση της λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα.
  • Για τη Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να επισημαίνονται έγκαιρα οι τάσεις και να βελτιωθεί η ανταπόκριση της Πολιτείας σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα στο μέλλον.
  • Για τη μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου και χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  • Για την άμεση δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας.

«Η επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού με βελτίωση της προστασίας για τους πραγματικά – και όχι τους δήθεν – ευάλωτους, η θέσπιση αυστηρού πλαισίου κανόνων διαφάνειας για τους servicers, η τόνωση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και η συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης του ιδιωτικού χρέους είναι τα βασικά εργαλεία που αξιοποιούμε, συνδυάζοντας το στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την κοινωνική προστασία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.