Ό,τι προβλεπόταν από το νόμο, την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τη σχετική εγκύκλιο αναφορικά με τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα ως 31 Δεκεμβρίου του 2021 δεν πρόκειται να θιγούν στο ελάχιστο.
Αυτό τουλάχιστον απάντησε ο υφυπουργός εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο υφυπουργός υποστήριξε ειδικότερα, απαντώντας στον βουλευτή ότι τα δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση και ξεκαθάρισε ότι αυτό που προβλεπόταν από τον Νόμο, την ΚΥΑ και την Εγκύκλιο που επικαλείται ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου ισχύουν στο ακέραιο και δεν θα θιγούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα έως 31.12.21 μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και στην περίπτωση που η σχετική ηλικία συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022. Οι ασφαλισμένοι λοιπόν με κατοχυρωμένα όρια δεν πρέπει να φύγουν νωρίτερα για να μην λάβουν μειωμένη σύνταξη.
Η επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, και ο υφυπουργός κ. Τσακλόγλου έκανε απόλυτα σαφές ότι θα ισχύουν τα κατοχυρωμένα μεταβατικά όρια έως 31.12.2021 και μετά την 1.1.2022 οποτεδήποτε ασκηθούν, ακόμη και στην περίπτωση που η ηλικία με το μειωμένο ηλικιακό όριο συμπληρωθεί μετά την 1.1.2022.
Ο βουλευτής Ηρακλείου επισήμανε ότι δεν είναι μόνο τα συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και οι ύποπτες παραινέσεις της έκθεσης Πισσαρίδη σελ. 109, περί κατάργησης των κατοχυρωμένων ορίων ηλικίας από την 1.1.2022 που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και ειδικούς, ζητώντας την πληροφόρηση που η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει, είτε σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν, δημιουργώντας, όπως διαφαίνεται, μεγάλο κύμα φυγής για το 2021 και ανατροπή του προγραμματισμού τους.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Εργασίας επί του θέματος αυτού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τρέχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, επιτείνουν τη σύγχυση των ασφαλισμένων, αφού κανείς δεν ξέρει τι ισχύει.
Τέλος ο βουλευτής ζήτησε έγγραφη ενημέρωση των υπηρεσιών και των ασφαλισμένων.