Απόφαση – «βόμβα» του Αρείου Πάγου που βγάζει κόκκινη κάρτα σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης των servicers (DoValue, Intrum, Cepal κ.α.) για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια.
Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο σε πρόσφατη απόφασή του έκρινε πως οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων έχει πραγματοποιηθεί με τον παλαιότερο νόμο του 2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δικαστικό μπλόκο αναμένεται να έχει επιπτώσεις αφενός, στη ροή των πλειστηριασμών που ειδικά για τους servicers είναι το βασικότερο «όπλο» τους για να κάνουν εισπράξεις και αφετέρου, στα ίδια τα business plans.
Κι αυτό γιατί, εάν ανοίξει ένα «γαϊτανάκι» ανακοπών από πλευράς των οφειλετών τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας που είχαν αρχικά τεθεί και άρα, να καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 18,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια και οι τράπεζες, ως κάτοχοι των senior ομολόγων, θα βρεθούν με μία κεφαλαιακή «τρύπα» πέριξ των 15 δισ. ευρώ και δη, σε μία περίοδο, όπου οι διοικήσεις τους συζητούν με τους επόπτες για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το «πάγωμα» – για πάνω από ένα χρόνο – των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα, ανάγκασαν τους servicers να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για παράταση – έως έξι μήνες – της επίτευξης των στόχων των business plans, προχωρώντας σε πωλήσεις τμημάτων του «Ηρακλή» στη δευτερογενή αγορά.