Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, η ΔΕΗ Α.Ε. κατέγραψε ανθεκτικά οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις αντίξοες υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες, με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 453 εκατ. ευρώ.
Η συνολική πορεία του Ομίλου αντανακλά τη σταθερή στρατηγική μετάβασης σε ένα καθαρότερο και πιο ευέλικτο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.
Οι συνολικές επενδύσεις για το τρίμηνο ανήλθαν στα 480 εκατ. ευρώ, με το 89% αυτών να αφορά έργα ΑΠΕ, ευέλικτης παραγωγής και υποδομών διανομής. Η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 6,2GW, από 4,7GW την αντίστοιχη περίοδο του 2024, γεγονός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη επιτάχυνση της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης. Σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 490MW στη Μεγαλόπολη και δύο σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής ισχύος 98MW και χωρητικότητας 196MWh.
Η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε το 27% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, παρά την υποχώρηση της παραγωγής από μεγάλα υδροηλεκτρικά (-27%) και αιολικά, λόγω μειωμένων εισροών και χαμηλής ανεμοφορίας σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 69% για να καλύψει τη ζήτηση, ενώ η λιγνιτική παραγωγή παρέμεινε σταθερή σε επίπεδα 1,1 TWh. Η πρόοδος προς την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2026 παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος.
Η εταιρεία συνέχισε να ενισχύει τη θέση της και στον τομέα της διανομής, με αυξημένες επενδύσεις (+24% σε ετήσια βάση) ύψους 280 εκατ. ευρώ, που επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Οι δείκτες αξιοπιστίας των δικτύων (SAIDI/SAIFI) παρουσίασαν βελτίωση, ενώ η διείσδυση των έξυπνων μετρητών ανήλθε στο 14% στην Ελλάδα και στο 57% στη Ρουμανία.
Στον τομέα της εμπορίας, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα διατηρήθηκε σταθερό στο 50%, με ήπια υποχώρηση στις κατηγορίες Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Στη Ρουμανία, το μερίδιο αγοράς στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στο 16%, παραμένοντας επίσης σταθερό. Αντίστοιχα, στην παραγωγή, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε οριακά σε 34%, λόγω μεγαλύτερης χρήσης μονάδων φυσικού αερίου, ενώ στη Ρουμανία καταγράφηκε σημαντική αύξηση στο μερίδιο ΑΠΕ από 14% σε 26%.
Η ΔΕΗ ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών (FTTH), το οποίο έχει ήδη φτάσει σε 948.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο στόχος παραμένει να καλύψει 1,5 εκατ. νοικοκυριά έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η ΔΕΗ κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με τον μεγαλύτερο αριθμό δημόσιων σημείων φόρτισης, ενώ συνεχίζει τη γεωγραφική της επέκταση και στη Ρουμανία. Ο συνολικός αριθμός σημείων φόρτισης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία ανήλθε σε 3.267, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 31%.
Η οικονομική θέση του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA να διαμορφώνεται στο 2,9x, κάτω από το στρατηγικό όριο του 3,5x. Τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,77 δισ. ευρώ, ενώ προτάθηκε μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τις προοπτικές για το σύνολο του 2025, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη άνω των 0,4 δισ. ευρώ και αυξημένη διανομή μερίσματος (0,60 ευρώ/μετοχή). Οι αξιολογήσεις ESG σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση, με αναβαθμίσεις από ISS και S&P Global, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο του Ομίλου στις πρακτικές βιωσιμότητας και τη δέσμευση για ενεργειακή μετάβαση.