Σε καλό δρόμο βρίσκεται η επιχειρηματικότητα του Ηρακλείου αφού πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το… μεγάλο βήμα και ξεκινούν μία νέα πορεία στην αγορά.
Θετικό είναι το πρόσημο στο άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που δημοσιεύσει σήμερα η «Π».
Αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου ώς τις 30 Σεπτεμβρίου είχαμε στον χάρτη της αγοράς 926 νέες επιχειρήσεις ενώ λουκέτο έβαλαν 588, δηλαδή το πρώτο εννιάμηνο του έτους έχουμε 338 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν από όσες έκλεισαν.
Το αντίστοιχο διάστημα για το 2017, είχαμε 754 νέες επιχειρήσεις ενώ είχαν κλείσει 770, δηλαδή «χάθηκαν» από το Ηράκλειο 16 επιχειρήσεις.
Φέτος, είχαμε περισσότερα… εγκαίνια σε όλα τα τμήματα του Επιμελητηρίου, εκτός από το εξαγωγικό, όπου έβαλαν λουκέτο τρεις επιχειρήσεις και δεν άνοιξε καμία. Στο εμπορικό τμήμα είχαμε 286 νέες επιχειρήσεις ενώ έκλεισαν 208, δηλαδή 78 περισσότερες άνοιξαν.
Στο μεταποίησης, είχαμε 164 νέες, 130 έκλεισαν, άρα το θετικό πρόσημο είναι 34 επιχειρήσεις. Στο τουριστικό τμήμα είχαμε 139 νέες επιχειρηματικές απόπειρες, έκλεισαν 24, συνεπώς 115 περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν. Στο τμήμα υπηρεσιών, είχαμε 113 επιπλέον επιχειρήσεις, άνοιξαν 336 και έκλεισαν 223.
Αντίστοιχα, πέρσι είχαμε αρνητικό πρόσημο στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού και υπηρεσιών. Στη μεταποίηση είχαν ανοίξει, το πρώτο εννιάμηνο του 2017, 63 νέες, έκλεισαν 145, άρα είχαμε λιγότερες 82 επιχειρήσεις. Στο τουριστικό τμήμα είχαμε 26 εγγραφές και 35 διαγραφές, δηλαδή εννέα επιχειρήσεις «έσβησαν» από τον χάρτη. Στο υπηρεσιών είχαμε 247 εγγραφές, 308 διαγραφές, δηλαδή χάθηκαν 61 επιχειρήσεις. Ισορροπία υπήρχε στο εξαγωγικό, μία άνοιξε και μία έκλεισε.
Το μόνο τμήμα που κινήθηκε θετικά ήταν το εμπορικό με 417 εγγραφές και 281 διαγραφές, δηλαδή 136 επιχειρήσεις περισσότερες.
Μ. Αλιφιεράκης: “Βελτιώνεται το κλίμα”
«Το κλίμα στις επιχειρήσεις είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οπότε και είχαμε αρνητικό πρόσημο συνολικά, αντίθετα το 2018 έχουμε θετικό», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Τα στοιχεία, όπως λέει, δείχνουν μια μικρή ανάκαμψη, αρκετές επιχειρήσεις κλείνουν, όμως, περισσότερες ανοίγουν και γίνεται μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος εμπορικά ή παραγωγικά, στήνονται νέες ή με νέες μορφές ή αλλάζουν το αντικείμενό τους.
«Υπάρχει μια αισιοδοξία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπαίνει στη ζωή μας, γίνεται συνήθεια το γεγονός ότι την πλήρη ανάκαμψη που περιμένουμε δεν θα τη δούμε από τη μια μέρα στην άλλη.
Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και κυρίως να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα και μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν γίνεται μόνο με προγράμματα», τονίζει ο κ. Αλιφιεράκης.
Όπως λέει, πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας και ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.
Ακόμα, είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε νέους ανθρώπους αλλά και οι επιχειρήσεις να δώσουν βάση στην ψηφιακή οικονομία που μπορεί να μην έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά έχει τις προοπτικές να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις πιο προσοδοφόρες και ενθαρρυντικές για το μέλλον.
Θεωρεί πως το θετικό πρόσημο προκύπτει από τις επιχειρηματικές απόπειρες νέων επιστημόνων που εντάσσονται σε προγράμματα και ξεκινούν τη δράση τους, κάτι που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης, το ίδιο διάστημα έχει κινηθεί πολύ θετικά κι ο τουρισμός.
«Θεωρώ πως έχει κλείσει η στρόφιγγα και έχει σταματήσει η φυγή προς τα έξω των νέων επιστημόνων», σημειώνει.