EUROSTAT πληθωρισμός

Ήπια άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, με ώθηση από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η αναθεωρημένη μέτρηση αναβαθμίστηκε μόλις στο 7,3% από το 7,2% της προκαταρκτικής μέτρησης, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στην Ευρωζώνη, στο 8,6% από 8,5%.

Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,94%, ακολουθούμενα από την ενέργεια στο +2,17, τις υπηρεσίες στο +1,8% και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο +1,73%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο (5,8%), Ισπανία (5,9%), Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 6,8%). Αντίθετα, τα υψηλότερα σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), τη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%).

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη – μέλη και αυξήθηκε σε εννέα.

Σε ιστορικό υψηλό ο δομικός πληθωρισμός

Πιο ανησυχητικό κρίνεται μάλλον το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία επιταχύνθηκε, έστω και ελαφρώς, ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός – που εξαιρεί προϊόντα με έντονα ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός επιτάχυνε τον Ιανουάριο στο 5,3% που συνιστά και ιστορικό υψηλό επίπεδο για την Ευρωζώνη, από το 5,2% της αρχικής μέτρησης που έδειχνε ότι είχε διατηρηθεί σταθερός.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συμβολή στον δομικό πληθωρισμό, αναβαθμίστηκε στο +4,4% από το +4,2% της προκαταρκτικής μέτρησης.

Κάτι που πιθανώς να εγείρει ανησυχίες, καθώς οι υπηρεσίες αντανακλούν κυρίως την αύξηση των μισθών, την ώρα που οι αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, αν και σε πραγματικούς όρους η αύξηση υπολείπεται κατά πολύ εκείνης των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αντικατοπτρίζει καλύτερα τη μελλοντική πορεία των τιμών και συνεπώς όσο διατηρείται πάνω από το στόχο του 2% αυξάνεται και ο κίνδυνος να επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.