Περισσότερα από αυτά που αρχικά περίμεναν οι επαγγελματίες έπραξε η κυβέρνηση σε σχέση με τον επισιτισμό, ωστόσο παραμένουν κάποια προβλήματα, αναφορικά με τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.
Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ισχύ των αναστολών εργασίας και για το μήνα Ιούνιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για τις επιχειρήσεις, αφού με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, είναι αναγκασμένες να ενεργοποιήσουν πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό που απασχολούσαν σε φυσιολογικές συνθήκες.
Εκτός από την παράταση των αναστολών όμως, η κυβέρνηση προχώρησε και σε ένα ακόμα βήμα προς τις επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας την πλήρη απαλλαγή των ενοικίων και για τον Ιούνιο, με το σχεδιασμό του Υπουργείου να κινείται προς την κατεύθυνση επαναφοράς των ενοικίων από τον Ιούλιο, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
«Εμείς από την πλευρά μας σε πανελλαδικό επίπεδο πιέζουμε ώστε οι μειώσεις των ενοικίων να αφορούν σε τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, αφού τη δεδομένη στιγμή όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδη έξοδα» αναφέρει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή.
Παρά τις καλές προθέσεις πάντως της κυβέρνησης και τις ρυθμίσεις προς όφελος των επιχειρηματιών, κάποια «αγκάθια» εξακολουθούν να παραμένουν. Αυτά αφορούν κυρίως στον τομέα του Τουρισμού και ειδικότερα τους υπαλλήλους.
Το ένα κύριο πρόβλημα σχετίζεται με τις αναστολές Μαΐου και Ιουνίου, που ενώ έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Η κυβέρνηση μάλιστα είχε διευκρινίσει πως εφόσον ένας εργαζόμενος είχε υπογράψει σύμβαση για τη φετινή χρονιά θα μπορούσε μονομερώς να ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής, κάτι το οποίο προς το παρών δεν ισχύει.
Ένα δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις 100.000 θέσεις εργασίες που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αρχικά είχε αναφερθεί πως οι εργοδότες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων υπό την προϋπόθεση να προσλάβουν προσωπικό για «έως και έξι μήνες».
Στην εφαρμογή ωστόσο του προγράμματος αναφέρεται πως οι εργοδότες οφείλουν να προσλάβουν τους εργαζόμενους για «τουλάχιστον έξι μηνές» γεγονός που συνεπάγεται ότι αν μια πρόσληψη εκκινήσει σήμερα, θα πρέπει να διαρκέσει ως και τις 3 Δεκεμβρίου, που αντικειμενικά κανένα εποχικό ξενοδοχείο δεν θα είναι ανοικτό στην Κρήτη. Επαγγελματίες, αλλά και φοροτεχνικοί ζητούν τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης, με δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται λειτουργούν εντελώς ανασταλτικά για τις προσλήψεις μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει λύσεις στο ζήτημα των κέντρων διασκέδασης και να τηρεί «σιγή ιχθύος» αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων. Ανακοινώσεις για την Κρήτη αναμένονται ενδεχομένως αύριο στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης, αλλά με δεδομένα τα επιδημιολογικά φορτία στο νησί και τις συνθήκες που επικρατούν, μοιάζει αρκετά δύσκολο να επιτραπεί από τους επιστήμονες κάποια χαλάρωση.
Το θέμα ωστόσο αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, οπότε και αντιπροσωπείες επιχειρηματιών απ’ όλη τη χώρα ετοιμάζονται για παραστάσεις διαμαρτυρίας κι επισκέψεις σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, όμως τονίζεται από τους επιχειρηματίες ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν βρεθεί οι σχετικές λύσεις.