ανοδική πορεία

Ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ κατέγραψε η Ελληνική οικονομία το 3ο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας ωστόσο σημάδια «κόπωσης» σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η  σκιά της ενεργειακής κρίσης πέφτει   βαριά στο ΑΕΠ της χώρας. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ πάτησε φρένο το γ΄ τρίμηνο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αποτυπώνοντας τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς στο σημερινό περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, και η ενεργειακή κρίση.

Πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο με τις προβλέψεις να μην είναι αισιόδοξες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Μετά  την ανακοίνωση των στοιχείων του γ τριμήνου η ανάπτυξη διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 5,9% από 5,6% που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η οικονομική δραστηριότητα κατά την εορταστική περίοδο που επηρεάζει τη διαμόρφωση του ετήσιου ΑΕΠ.

Ειδικότερα:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Δήλωση Σταϊκούρα

Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε μεταξύ άλλων  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα σχολιάζοντας την ανάπτυξη 2,8% του γ’ τριμήνου εφέτος σε ετήσια βάση, ο υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, «το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018! Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης”.