Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ακρίβειας, αλλά κυρίως της αισχροκέρδειας που επικρατούν στην αγορά, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα στην πορεία της.
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα για την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ και της αγοράς γενικότερα, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που υπάρχουν.
Εκτός όμως από τα προβλήματα των πολιτών σε καταναλωτικά αγαθά, τεράστια προβλήματα δημιουργούνται ξανά και σε επίπεδο ενέργειας, με την κυβέρνηση να διαπιστώνει πως είναι αναγκαία εκ νέου μια επιπλέον δέσμη μέτρων που θα μπορέσει να ανακουφίσει έστω και λίγο τα επιβαρυμένα νοικοκυριά. Απαντήσεις σε αυτή την κατεύθυνση αναμένονται μέσα στην εβδομάδα με το κυβερνητικό επιτελείο ν’ αναζητά μια σειρά λύσεων, που δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την … κούρσα ανόδου των τιμών ενέργειας.
Σε σχέση με την ακρίβεια των αγαθών, οι πρώτες κινήσεις για μειώσεις των τιμών, από πλευράς των επιχειρήσεων που προμηθεύουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν ήδη αρχίσει, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σε συνολικά 233 κωδικούς με βάση τα στοιχεία τις 25ης Οκτωβρίου, 18 επιχειρήσεις ήδη δεσμεύτηκαν εγγράφως προς το υπουργείο Ανάπτυξης πως οι μειώσεις στις οποίες προχώρησαν– τουλάχιστον κατά 5%- σε προϊόντα τους, θα διατηρηθούν για τους προσεχείς 6 μήνες, κατ’ ελάχιστον.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο «μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής», στα προϊόντα τοποθετείται το ειδικό ταμπελάκι που έχει δημιουργηθεί, ώστε να γίνονται αντιληπτά από τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ωστόσο πως οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο να συμμετάσχουν στο μέτρο έως τις 30 Νοεμβρίου. Έναν μήνα δηλαδή προκειμένου να αποφασίσουν ότι μπορούν να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις και στη συνέχεια, ανεξαρτήτως των συνθηκών, θα τις διατηρήσουν κατά το επόμενο εξάμηνο. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα που απομένει έως το τέλος Νοεμβρίου, μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, έτσι ώστε περισσότερες εταιρείες να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία. Στόχος της κυβέρνησης άλλωστε είναι να ενταχθούν άμεσα στο μέτρο τουλάχιστον 500 κωδικοί για τους επόμενους έξι μήνες.
Από τη λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο μέτρο, προκύπτει πως οι περισσότερες εξ αυτών προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων. Εκεί άλλωστε που εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο (+9,4% σε ετήσια βάση).
Πέραν των τροφίμων, στη λίστα των 233 κωδικών περιλαμβάνονται και 46 προϊόντα προσωπικής υγιεινής, 25 προϊόντα καθαριότητας και οικιακής φροντίδας καθώς και 9 προϊόντα της κατηγορίας «βρεφικά και παιδικά είδη».
Σε σχέση με την αγορά ενέργειας, εξετάζεται η πιθανότητα νέων τιμολογίων, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, θα ισχύουν στο σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Για τους υπόλοιπους, με κυμαινόμενα συμβόλαια, που είναι η πλειονότητα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους που δεν έχουν πλέον συμβόλαιο.
Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης το οποίο περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.
Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Τέλος, για τους πολύτεκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.