Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Η SVB Financial Group (SIVB) ανακοίνωσε χθες  Παρασκευή (17/3) ότι κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 11 λόγω πτώχευσης αναζητώντας αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρώην μονάδας της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, που διαχωρίστηκε και τώρα εποπτεύεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (Federal Deposit Insurance Corporation).

Το αίτημα πτώχευσης κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε τι αποσκοπεί

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους New York Times, θα θέσει την SVB Financial, η οποία κατέχει και άλλες επιχειρήσεις εκτός της Silicon Valley Bank, σε δικαστική διαδικασία, καθώς θα βγάλει σε πλειστηριασμό μονάδες που περιλαμβάνουν τη διαχειρίστρια επενδύσεων SVB Capital και τη χρηματιστηριακή εταιρεία SVB securities. Οι εν λόγω μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν αποτελούσαν μέρος της αίτησης πτώχευσης.

Η διαδικασία πτώχευσης θα είναι ξεχωριστή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων υπό την καθοδήγηση της Federal Deposit Insurance Corporation για την αποπληρωμή των καταθετών της Silicon Valley Bank. Η SVB Financial ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “πιστεύει ότι διαθέτει περίπου 2,2 δισ. δολάρια σε ρευστότητα”. Η εταιρεία είχε περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος και έναν τύπο μετοχών αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η F.D.I.C. ανέλαβε τη Silicon Valley Bank, έναν δανειστή 40 ετών με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, την περασμένη Παρασκευή. Η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Silicon Valley Bank ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες δανειστές στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Η πτώχευσή της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η F.D.I.C. δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστή για την τράπεζα.

Η κίνηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης έρχεται σε μια στιγμή όπου τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης στις τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να διαλύσουν τις ανησυχίες για μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,5% και 2% την Παρασκευή.