Μία ακόμα επιστολή κοινοποιεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος.
Όπως είναι αναμενόμενο, η επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα τόσο λόγω των διεθνών συνθηκών και του πολέμου στην Ουκρανία, όσο όμως και εξαιτίας της νέας ενεργειακής κρίσης που έχει εκτινάξει το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας. Αυτές οι συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα καταστροφικό μίγμα στην αγορά, με τους επιχειρηματίες πλέον να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Γι’ αυτό και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, κοινοποιεί για μία ακόμα φορά σχετική επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς στην οποία και ουσιαστικά ζητά αναγκαία μέτρα για την προστασία της επιχειρηματικότητας. Τα μέτρα βέβαια, έχουν καθαρά «επιδοματικό» χαρακτήρα κι εφόσον ισχύσουν θα επιβαρύνουν σημαντικότατα τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο η κατηγοριοποίηση τους, καταδεικνύει τον καταστροφικό βαθμό στον οποίο έχει φθάσει η αγορά, η οποία διατείνεται πως δεν μπορεί να επιβιώσει με κανένα άλλο τρόπο, πλην ουσιαστικών και πολυδάπανων λύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ειδικότερα στην επιστολή τα μέτρα που προσδιορίζονται ως αναγκαία είναι τα εξής:
1) Ο ειδικός φόρος καυσίμων , θα πρέπει γενναία να μειωθεί. Πρέπει οι θεσμοί να πειστούν και να γίνει άμεσα. Με άμεσο έλεγχο οι εταιρείες ορυκτελαίου να μεταφέρουν αυτή την μείωση, στην οικονομία. Έτσι θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί η ρευστότητα της επιχειρηματικότητας. Θα κρατήσει το επίπεδο μόχλευσης στην οικονομία.
2) Η προηγούμενη κρίση και η σημερινή συγκυρία, το τεράστιο ιδιωτικό χρέος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Πρέπει να επανέλθουν οι 120 δόσεις και με συνδυαστικές κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι επιχειρήσεις να μπορούν να μπουν στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους τους ώστε να μπορέσει και το κράτος να εισπράττει τις οφειλές τους.
3) Με τα σημερινά δεδομένα και τα προβλήματα της πανδημίας, θα πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα
4) Για 12 μήνες να δοθεί επιδότηση 50% στη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σε επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και δημιουργία ρυθμίσεων για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και που θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις, για διάστημα 12 μηνών, προς ΔΕΗ και άλλους ιδιωτικούς παρόχους, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί.
5) Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ΦΠΑ γενικά, για να μπορέσομε να κρατήσομε τη ρευστότητα στην κοινωνία και μέσα από την μόχλευση των αγορών να εισπράττει και το κράτος.