Με τη χθεσινή ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ ξεκινάει άμεσα διασταυρώσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι και των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει, αναζητώντας ενδείξεις που μαρτυρούν αδήλωτα εισοδήματα. Η φορολογική διοίκηση θα ελέγξει τα στοιχεία που έχει λάβει ήδη και αφορούν ασφαλιστικά συμβόλαια, κόστος νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές, δίδακτρα σχολείων κ.λπ.
Επίσης θα ελέγξει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς με ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, καθώς και τα χαρτοφυλάκια χρηματικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι ελεγκτές θέλουν να διαπιστώσουν εάν τα ποσά είναι δηλωμένα και προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, κληρονομιά κ.λπ. ή είναι προϊόν ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Για τις περιπτώσεις που προκύψει ότι οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από το εισόδημα, ήδη η εφορία τις έχει φορολογήσει με βάση τα τεκμήρια. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση χρηματικών ποσών. Όσοι εντοπιστούν με αδήλωτα εισοδήματα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι ξεχνούν να δηλώσουν εισοδήματα από την αλλοδαπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει στοιχεία για:
1Τους τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων λαμβάνονται υπόψη:
-Τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και ΕΛΤΑ.
– Οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις/ αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών.
- Οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).
2Ποσά με υπόλοιπα όταν η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ. Τα στοιχεία που έχει λάβει η φορολογική διοίκηση αφορούν χαρτοφυλάκια κινητών αξιών φυσικών προσώπων με ημερομηνία 31/12 τόσο εκάστου έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγουμένου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ. Το όριο των 200.000 ευρώ υπολογίζεται σε επίπεδο επενδυτή. Δηλαδή, εάν ένας επενδυτής έχει περισσότερα από ένα χαρτοφυλάκια με την ίδια ή και διαφορετική σύνθεση δικαιούχων, θα πρέπει η αξία αυτών να αθροίζεται συνολικά, αφού επιμεριστεί ισόποσα στους συνδικαιούχους το υπόλοιπο του εκάστοτε χαρτοφυλακίου, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν είναι μεγαλύτερο από το όριο των 200.000 ευρώ.
3Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε.
4Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
5 Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
6Τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
7Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
8Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
9Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνία.