«Πονοκέφαλο» προκαλούν τα οφειλόμενα ποσά προς το Δημόσιο μετά την δημοσιοποίηση από την ΑΑΔΕ των λιστών με τους μεγαλοοφειλέτες επί σειρά ετών.
Όπως αποδεικνύεται δε από τα ονόματα των εταιρειών προφανώς το…ταμείον είναι μείον, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών είτε έχουν αναστείλει τον κύκλο εργασιών τους είτε έχουν προχωρήσει σε πτώχευση και σε κάθε περίπτωση αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρωστούμενα.
Οφειλές «μαμούθ» από αλλοτινούς κολοσσούς και εταιρείες πανελληνίως άγνωστες
Πρώτη στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου είναι η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ» με συνολικές οφειλές 14,410 δισ ευρώ, ένα κολοσσιαίο ποσό από ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είναι αμφίβολο έως απίθανο αν έστω και ένα ευρώ από αυτά θα εισπραχθεί ποτέ από την ΑΑΔΕ.
Δεύτερη στη λίστα η «Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε». με συνολικά χρέη προς το Δημόσιο 2.444.256.000,30, που είναι επίσης απίθανο να εισπραχθούν αφού ο πάλαι ποτέ εθνικός αερομεταφορέας έχει κλείσει εδώ και 16 χρόνια. Από κοντά και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.» με χρέη πάνω από 563 εκ ευρώ. Μια θυγατρική της, η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», είναι επίσης στη λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών προς το Δημόσιο, με χρέη κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Γνωστές επιχειρήσεις και αθλητικοί σύλλογοι
Στη λίστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ υπάρχουν μια σειρά από πτωχευμένες εταιρείες, όπως η «Alapis» (πάνω από 150 εκ ευρώ χρέη προς Εφορίες και ΕΦΚΑ), μια «Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε». (ο τηλεοπτικός σταθμός Alter), τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η Βιομηχανία Κρέατος «Θράκη», η Express Service, αλλά και η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως – ΑΕΚ Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία έχει καταγεγραμμένα χρέη συνολικά πάνω από 415 εκ ευρώ.
Ωστόσο δεν είναι ο μόνος αθλητικός σύλλογος στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες προς το Δημόσιο. Ο «Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» έχει οφειλές προς τις εφορίες και συνεισπραττόμενα χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 677 εκ ευρώ . Συνάμα ένας σχεδόν άγνωστος «Γυμναστικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος» έφτασε να χρωστάει πάνω από 74 εκ ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι:
-«Ακαδημία 75 Ηλιούπολης» με χρέη πάνω 43 εκ ευρώ
-«Άρης Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» με πάνω από 30 εκ ευρώ
-«Πανιώνιος Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» με πάνω από 28,5 εκ μόνο σε εφορίες
-«Αθηναϊκός Α.Ε. Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» πάνω από 27 εκ ευρώ
-«ΠΑΕ Ο Άρης Θεσσαλονίκης» σχεδόν 25 εκ σε εφορίες και ΕΦΚΑ
-«Παναχαϊκή Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» περισσότερα από 23 εκ ευρώ
Ο επίσης σχεδόν πανελληνίως άγνωστος «Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Φλόγας Πολίχνης» έχει χρέη πάνω από 21 εκ ευρώ μόνο σε εφορίες. Κι από κοντά ο «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης ΑΕ» με χρωστούμενα πάνω από 19 εκ και η «ΠΑΕ ΑΟΚ Καβάλας» με σχεδόν 18 εκ ευρώ.
Στη λίστα που έδωσε χθες η ΑΑΔΕ για τις οφειλές νομικών προσώπων περιλαμβάνονται ακόμη:
-Η «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε. Ασφαλίσεως ζημιών και γενικών ασφαλειών», με χρέη πάνω από 250 εκ ευρώ
-Η «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ» με χρέη κοντά στα 80 εκ ευρώ σε Εφορίες και ΕΦΚΑ
-Η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.» καταγράφει χρέη πάνω από 47 εκ ευρώ χρέη σε εφορίες και ΕΦΚΑ
-Η «Λάκης Γαβαλάς, Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, Εισαγωγές και Εμπορία ενδυμάτων και υποδημάτων» κοντά στα 38 εκ προς εφορίες και ΕΦΚΑ
– Η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» με πάνω από 32 εκ συνολικά χρέη
Στην ίδια λίστα, η οποία κυριολεκτικά δεν έχει τέλος, περιλαμβάνεται και η «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος» με χρέη πάνω από 17 εκ ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.
Στη λίστα των μεγάλων οφειλετών με αθροιστικά χρέη προς το Δημόσιο πάνω των 150.000 βρίσκεις και άλλες πάρα πολλές εταιρείες, όπως μεταλλευτικές, κατασκευαστικές , πετρελαϊκές, ασφαλιστικές, με αντικείμενο τις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και συνεταιρισμούς όπως η «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας Κισσάμου» με συνολικά χρέη πάνω 200 εκ ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη και σήμερα είναι υπό εκκαθάριση η παλαιά «Τράπεζα Κρήτης» με χρέη που υπερβαίνουν τα 163 εκ σε εφορίες.
Υπάρχουν επιπλέον εταιρείες ενδυμάτων όπως η «Artisti Italiani» με χρέη που ξεπερνούν τα 113 εκ ευρώ, αλλά και η «Ανώνυμος Εταιρεία Χαλυβδοφυλλων» με πάνω από 81 εκ ευρώ, η «Γλου Ανώνυμη Εταιρεία» με χρέη πάνω από 33 εκ στις εφορίες, η «Ιωάννης Ζήρος ΑΕΒΕ» με σχεδόν 34 εκ ευρώ χρέη σε εφορίες και ΕΦΚΑ, η «Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε» με πάνω από 25 εκ ευρώ χρέη.
Εταιρείες που έλαβαν ενισχύσεις
Μεταξύ των εταιρειών υπάρχουν κάποιες που είχαν λάβει ενισχύσεις από τους εκάστοτε αναπτυξιακούς νόμους λαμβάνοντας επιδοτήσεις προκειμένου να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε ακριτικούς νομούς κυρίως της Θράκης με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε ένας απολογισμός για το πόσες από τις εταιρείες που έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία συνεχίζουν να λειτουργούν και πόσες βάρεσαν «κανόνι» με συνέπεια όχι μόνο να χαθούν οι ενισχύσεις από το Δημόσιο, αλλά και να οφείλουν σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια. Και βέβαια το Δημόσιο είναι απίθανο να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τις εν λόγω οφειλές.
Η πρόταση για διαγραφή χρεών
Πριν από 8 χρόνια στο συνέδριο Delphi Economic Forum, Δημήτρης Λιάκος, τότε οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε προτείνει να διαγραφούν όσα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο κριθούν ως μη εισπράξιμα. Όμως η εισήγηση δεν προχώρησε ποτέ λόγω του θεωρούμενου πολιτικού κόστους
Το θλιβερό συμπέρασμα
Με αυτά τα δεδομένα στη λίστα των μεγαλοοφειλετών είναι πτωχευμένες εταιρείες, φίρμες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει ή αθλητικές εταιρείες, που άνοιξαν με άλλον ΑΦΜ.
Εν κατακλείδι παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα τι αποφέρει η δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετων πέραν της συνειδητοποίησης της γνώσης των οφειλών σε… στατιστικό επίπεδο.
Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) δημοσιοποιούνται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.