Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αξιοποιήσει κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής πολιτικής την επόμενη επταετία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνει ότι το πακέτο αυτό είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα πακέτα κοινωνικής πολιτικής, μέσω Ε.Ε.. Αυξάνεται δε ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογιστούν δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Σύνολο 6 δισ. ευρώ.  Το νέο ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, προωθεί ένα πακέτο δράσεων οι οποίες επικεντρώνονται στην προώθηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, σε ευρείας κλίμακας προγράμματα για τους νέους και σε δράσεις κοινωνικής προστασίας.

Ενδεικτικά, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

«Τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με ειδική μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.

Ένα ευρύ “πακέτο” δράσεων για τους νέους, στους οποίους είναι αφιερωμένο το ένα τέταρτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας.

Το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”

H επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού (σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Διανομές τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών σε απόρους μέσα από το διάδοχο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.

Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας στο νέο ΕΣΠΑ συμπληρώνουν τις αντίστοιχες δράσεις του “Προγράμματος για τους Πολλούς”, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2025.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, λειτουργώντας προσθετικά προς το ΕΣΠΑ, προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται με ένα αντίστοιχο πακέτο δράσεων και οι οποίες:

Αναβαθμίζουν και ψηφιοποιούν υποδομές και συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του (π.χ. Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας-Αριάδνη, πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ).

Ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων (π.χ. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, Πρόγραμμα ΗΡΙΔΑΝΟΣ για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία).

Στοχεύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (π.χ. προγράμματα 1 δισ. ευρώ για κατάρτιση και πιστοποίηση σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες).

Εισάγουν σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας (π.χ. κάρτα αναπηρίας, Προσωπικός Βοηθός)».