Τέσσερα έργα-ΣΔΙΤ ενέταξε στο Τομεακό του Πρόγραμμα 2021-2025 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα δύο οδικά έργα-ΣΔΙΤ και δύο έργα ύδρευσης. Στο σύνολο τους τα 4 έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά τώρα, τα οδικά έργα αφορούν τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη και τα δύο υδρευτικά έργα είναι η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού και το Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων.
Πρόκειται για έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ τον περασμένο Ιούνιο και πλέον απομένει να δημοσιευθεί η προκήρυξη των διαγωνισμών τους.
Τι πρόκειται να υλοποιηθεί
Τα 4 έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Με τα δύο οδικά έργα ενισχύεται το οδικό δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα και τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Τα δύο υδροδοτικά έργα θα καλύψουν ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Είναι ακόμα μια γενιά έργων-ΣΔΙΤ τα οποία έρχονται να προστεθούν στη λίστα των έργων που προωθούνται με το συγκεκριμένο μοντέλο. Μεταξύ άλλων στην Κρήτη:
Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης
Η Σύμπραξη αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Φράγματος Ντεριανού και του Φράγματος Σεμπρωνιώτη, της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού των νέων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των ανωτέρω Δήμων.
Το κόστος εκτιμάται σε 267,09 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμπραξης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2024 και να λήξει τον Αύγουστο του 2054. Αυτό σημαίνει συνολικά, μαζί με την περίοδο κατασκευής, 30 έτη.
Με την εν λόγω ΣΔΙΤ εντάσσονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον υδατικό σχεδιασμό και διαχείριση με τη βελτίωση του επιπέδου αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ αναβαθμίζεται το προσφερόμενο αγροτικό προϊόν και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα πρόσβασης των κατοίκων σε καλής ποιότητας νερό.