Σε διπλή επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου του με λήξη 24.1.52, αλλά και του πενταετούς ομολόγου με λήξη 12.2.26 (του πρώτου ελληνικού τίτλου ο οποίος εκδόθηκε με μηδενικό επιτόκιο) προχωρά για πρώτη φορά ο ΟΔΔΗΧ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε χθες την εντολή στις τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προετοιμάσουν και να τρέξουν την επανέκδοση των δύο τίτλων.
Τεχνικά ο Οργανισμός σχεδόν… υποχρεώθηκε όπως τονίζει το capital,gr στην διπλή επανέκδοση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουν εξαφανιστεί οι ελληνικοί τίτλοι από τις αγορές και υπήρχαν πολλά αιτήματα από επενδυτές για την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων. Χαρακτηριστικό της έλλειψης είναι ότι ακόμη και η ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP δεν έβρισκε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους από την δευτερογενή αγορά και μοιραία αγοράζει πλέον έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι το επόμενο διάστημα βαίνουν στις αγορές μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, ζητώντας να αντλήσουν συνολικά 650 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας των χαμηλών αποδόσεων να βγεί άμεσα για να κερδίσει το καλύτερο γι’ αυτήν αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό πενταετές διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με αρνητική απόδοση (κοντά στο -0,21%) και στην χειρότερη περίπτωση η επανέκδοσή του θα είναι και πάλι με οριακά αρνητικό επιτόκιο. Ο δε 30ετής τίτλος που δημοπρατήθηκε στις 13 Μαρτίου με επιτόκιο 1,875% σήμερα διαπραγματεύεται με απόδοση 1,47%, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 1,9% στην νέα δημοπρασία. Ωστόσο θα έχει αυξήσει σημαντικά την ρευστότητα σε ένα τίτλο που έχει τεράστια ζήτηση από καλής ποιότητας επενδυτές.
Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει η Citigroup η οποία τον Ιούνιο είχε αναφέρει ότι μετά από το διάλειμμα του καλοκαιριού, “ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στις αρχές του φθινοπώρου στο άνοιγμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε τον Μάιο, αυξάνοντας και σε αυτήν τη διάρκεια –όπως έκανε και με το 10ετές– το μέγεθος του τίτλου, στα 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον από 3 δισ. ευρώ σήμερα. Συνεπώς, η Citi εκτιμά πώς στόχος θα είναι η άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, κάτι που δεν θα αυξήσει σημαντικά την ετήσια εκδοτική δραστηριότητα της χώρας σε σχέση με τον αρχικό στόχο”.