Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει περίπου 280 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η χρηματοδότηση, η οποία εξετάστηκε από το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, υπολογίζει τις νέες χορηγήσεις από τον Σεπτέμβριο και καλύπτει τα πάντα, από την επιδότηση των τιμολογίων για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έως τις άμεσες πληρωμές στους καταναλωτές στο Βέλγιο. Ορισμένα από τα χρήματα δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί.
“Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν έχοντας στο νου την υπόθεση του χειρότερου σεναρίου, ότι δηλαδή δεν θα υποχωρήσουν ούτε μετά τον χειμώνα”, δήλωσε ο Giovanni Sgaravatti, αναλυτής του Bruegel. “Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, όπου είναι εφικτό”.
Σύμφωνα με το Bruegel, από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ελλάδα έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, διαθέτοντας 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,7% του ΑΕΠ.
Οι χονδρικές τιμές ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 10 φορές τον εποχικό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό πλήττει την οικονομική παραγωγή σε ολόκληρη την ήπειρο, με τη βαριά βιομηχανία να δέχεται πιέσεις. Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την κρίση κόστους ζωής, με τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο να τριπλασιάζονται.
Το πλήγμα για τις κυβερνήσεις έρχεται καθώς ο πληθωρισμός υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18% τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε μισό αιώνα, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Citigroup Inc.
“Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ανταποκριθεί στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κυρίως με μέτρα ευρείας κλίμακας, που καταστέλλουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων, των μειώσεων φόρων και των ελέγχων των τιμών”, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ Olya Celasun, Dora Iakova και Ian Parry αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι τα μέτρα καθυστερούν την αναγκαία προσαρμογή για την εξοικονόμηση ενέργειας. “Διατηρούν την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις τιμές υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά”.