πληθωρισμός

Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος λόγω ακρίβειας και χαμηλές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο του 2022 δείχνει η έρευνα καταναλωτικών τάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων (ΣΕΛΠΕ).

Οι αυξήσεις τιμών κυρίως στην ενέργεια ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οδηγώντας σε περικοπές αγορών με σκοπό τα νοικοκυριά να καλύψουν λογαριασμούς πάγιων υποχρεώσεων.

Η αρνητική επίδραση του κόστους ενέργειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχει οδηγήσει τον ένα στους δυο έλληνες καταναλωτές στο να έχει μειώσει τις δαπάνες του για αγορά προϊόντων και αυτό προβλέπουν και για το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως λένε, και τους επόμενους μήνες αναμένουν αυξημένες υποχρεώσεις.

Μάλιστα οι πληρωμές λογαριασμών για πάγια έξοδα φαίνεται αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγώντας σε ψαλίδι τις υπόλοιπες δαπάνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 45% των καταναλωτών εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Αντίθετα, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο 2022 θα είναι μειωμένες, και μόλις για το 17% των καταναλωτών ότι θα είναι αυξημένες.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση), για τις οποίες επίσης εκτιμάται μείωση στις δαπάνες από το 36% των καταναλωτών, ενώ αύξηση μόλις για το 19%.

ΟΟΣΑ: Στο 10,3% «πέταξε» ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 10,3% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 9,7% τον Μάιο του 2022, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών από τον Ιούνιο του 1988.

Ο ετήσιος πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζεται από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Τουρκία (78,6%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ιαπωνία (2,4%).

Ο πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να αυξάνεται έντονα, φθάνοντας στο 13,3% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με 12,6% τον Μάιο, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στις τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 1975.

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας εκτινάχθηκε στο 40,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, από 35,4% τον Μάιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,7% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 6,4% τον Μάιο του 2022.