Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο της κατασκευής φράγμα-
τος στο Γιόφυρο το οποίο μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Ηρακλείου, ανοίγει το ΤΕΕ ΤΑΚ με σχετική επιστολή του. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Επιμελητηρίου «το Φράγμα
Αποσελέμη αδειάζει, και η χρήση των Γεωτρήσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό κοστίζουν πολλά, λόγω αντλήσεων, για να φθάσει το νερό στις Δεξαμενές φορτίου και να διανεμηθείV στη συνέχεια με βαρύτητα.
Ο Γιόφυρος εν τω μεταξύ χύνει το νερό στη θάλασσα, ενώ έχει απορροές διπλάσιες από τον Αποσελέμη.
Το νερό των Φραγμάτων φθάνει στις δεξαμενές φορτίου χωρίς άντληση, με βαρύτητα και έτσι είναι φθηνό για τους καταναλωτές.
Το φράγμα του Αποσελέμη έχει ταμιευτήρα χωρητικότητας 25,17 εκατ. κυβικά και η κατανάλωση στη Βόρεια παραλία είναι 30 εκατ. κυβικά. Εάν συμβεί να έχουμε συνεχόμενες ξηρικές χρονιές, το νερό του φράγματος δεν επαρκεί και κατά συνέπεια οι ανάγκες θα καλυφθούν από γεωτρήσεις που απαιτούν αντλήσεις κόστους σε ρεύμα πάνω από 4 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στη Βόρεια παραλία της Κρήτης με πληθυσμό 250.000 απαιτείται νερό περίπου 20 εκατ. κυβικά και με απώλειες δικτύων 40% το νερό του Φράγματος δεν επαρκεί, παρά μόνο για την «καλή χρονιά» με μεγάλη βροχόπτωση.
Με την παρούσα επιστολή σας προτείνουμε να δοθεί προτεραιότητα στη κατασκευή φράγματος στον Γιόφυρο, οπότε η δυνατότητα αποθήκευσης νερού θα διπλασιαστεί, δηλαδή από 25 εκατ. κυβικά θα γίνει 50 εκατ.
Έτσι ικανοποιείται η αύξηση του πληθυσμού που βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία 50 χρόνια λόγω της αστυφιλίας.
Πλήρης επάρκεια νερού, μόνο από Φράγματα δεν θα έχουμε και οι γεωτρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, επομένως κάθε πρόσθετη ποσότητα νερού χωρίς άντληση είναι πολύτιμη.
Με τη κατασκευή Φράγματος στον Γιόφυρο επιτυγχάνεται αντιπλημμυρική προστασία. Γλυτώνουμε οριστικά από τις πλημμύρες και καταστροφές στην πεδινή κοίτη του Γιόφυρου έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Εξασφαλίζεται επέκταση σχεδίου πόλης. Ελευθερώνεται η έκταση αυτή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επέκταση του Σχεδίου Πόλης, δηλαδή να παραλάβει τις αυξήσεις πληθυσμού λόγω αστυφιλίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι το Ηράκλειο είναι πρωταγωνιστής σε κατασκευή αυθαιρέτων.
Η οριοθέτηση του Γιόφυρου και του παραπόταμου Μαραθίτη, χωρίς να γίνει το Φράγμα, σημαίνει ότι πάνω από 300 οικοδομές θα κατεδαφιστούν. Εάν η οριοθέτηση γίνει μετά την κατασκευή του Φράγματος θα απελευθερωθούν εκτάσεις παραποτάμιες και οι οικοδομές αυτές θα μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων έχουν τεράστιο κόστος. Αν είχε γίνει το Φράγμα στον Γιόφυρο θα γλυτώναμε πάνω από 30 εκατ. ευρώ από αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια. Επομένως κάθε καθυστέρηση κατασκευής Φράγματος στον Γιόφυρο κοστίζει σε αντιπλημμυρικά έργα και ζημιές στις επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού πάρκου Φοινικιάς που πρέπει να τις αποφύγουμε.
Το νερό από τα φράγματα φθάνει στις δεξαμενές του Δικτύου διανομής χωρίς άντληση. Αντιθέτως το νερό από γεωτρήσεις και από αφαλάτωση φθάνει στις δεξαμενές διανομής με άντληση, από την στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Το Διϋλιστήριο του Αποσελέμη έχει υψόμετρο +165 και το νερό φθάνει στις Δεξαμενές Διανομής (Στα 2 Αοράκια, Παπά Τίτου Μετόχι, Ούλαφ Πάλμε και Κοροκοβούνι) με βαρύτητα».