Ζητούν πίσω τα ψίχουλα από τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

ΆρθροΕκεί που τους χρωστάνε, ζητούν πίσω και τα ψίχουλα που τους δώσανε. Και σε κάποιους από αυτούς εντόκως! Οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι έχουν λάβει κρατική συνδρομή για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα, για να διαχειριστούν την εφιαλτική πραγματικότητα που άφησε πίσω τους ο φονικός σεισμός στις 27-9-21, πατάνε κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, αφού εάν δεν ολοκληρώσουν τον φάκελο αίτησης στεγαστικής συνδρομής, θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω και τα ελάχιστα χρήματα που τους έχουν διαθέσει.

Όλα αυτά πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τις 17 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι σεισμόπληκτοι για να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, και όσοι δεν το πράξουν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της προκαταβολής που τους έχει διατεθεί.

Όλα αυτά με ένα ΦΕΚ που βγήκε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, με βάση το οποίο το κράτος θα κυνηγήσει τους σεισμόπληκτους για να πάρει πίσω και τις προκαταβολές που τους έχουν δοθεί, εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον φάκελο της στεγαστικής συνδρομής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος: «τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό, δεν έχουν προχωρήσει βασικές διαδικασίες που αφορούν την οικιστική ανάπλαση των σεισμόπληκτων περιοχών. Το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν το ΦΕΚ που βγήκε στις 15-7-2025, που μιλά για τον καθορισμό προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή των ανθρώπων που έχουν λάβει μια κρατική συνδρομή ένα ποσό στο λογαριασμό τους, προκειμένου να μπουν στη ρύθμιση των 2 ή των 48 δόσεων, για να επιστρέψουν χρήματα.

Ο Κώστας Γκαντάτσιος

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου αίτηση με φάκελο για στεγαστική συνδρομή και ο αιτών δεν έχει κριθεί δικαιούχος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πολίτες θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα πίσω και οι εταιρείες θα πρέπει να τα επιστρέψουν έντοκα. Δυστυχώς, αυτό είναι μια αιφνιδιαστική εξέλιξη την οποία δεν την περίμεναν οι πολίτες, διότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, εφόσον δεν έχουν κάνει αίτηση για στεγαστική συνδρομή μέχρι τις 17 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, όλοι γνωρίζουν και για την υποστελέχωση του ΤΑΕΦΚ και για το γεγονός ότι αποχώρησαν πολλά στελέχη του για τη Ρόδο για τη Θεσσαλία και για τον Έβρο για να καλύψουν προβλήματα των συγκεκριμένων περιοχών, που βρέθηκαν αντιμέτωπες με θεομηνίες. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί· όχι με ευθύνη των σεισμόπληκτων, αλλά της Πολιτείας, που έχει δείξει -στην πράξη- πόσο μακριά βρίσκεται από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα οξύτατων κοινωνικών αντιδράσεων». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκαντάτσιο, η διεκδίκηση της οφειλής θα γίνει εντός εξαμήνου, εφόσον γίνει καταχώρηση στα βιβλία των εισπρακτικών εσόδων της φορολογικής διοίκησης.

Μάχη με τον χρόνο

Ο χρόνος που απομένει για την κατάθεση φακέλων είναι κυριολεκτικά ελάχιστος και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για όσους δεν προλάβουν είναι εκρηκτικά, αφού ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να επιστραφούν όλες οι προκαταβολές. Και αυτό ισχύει και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα, όπου εφόσον τούς βεβαιωθεί η χρέωση προκαταβολής που εισέπραξαν, θα κληθούν να την επιστρέψουν.

Βάση του νόμου, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν την προκαταβολή μέσα από 2 έως 48 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα χρεωθούν και τόκους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», Κώστα Γκαντάτσιο, ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα, αφού, όπως τονίζει, θα προκληθεί τεράστια κοινωνική αναταραχή.

Ο ίδιος τονίζει ότι το κράτος είναι υπόλογο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, διότι με την απελπιστικά αργή εξέταση των φακέλων, ο κόσμος έχει απογοητευτεί και δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να επιστρέψει ακόμα και τα ψίχουλα, που του διατέθηκαν τις πρώτες μέρες για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και οι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να επιδοθούν σε ένα μεγάλο αγώνα δρόμου, για να καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται για την κατάθεση των φακέλων τους και όλα αυτά εν μέσω καλοκαιριού, οπότε, λόγω αδειών και υποστελέχωσης, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τονίζει, θα πρέπει να σπεύσουν, διότι αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται σε κεντρικό επίπεδο είναι ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση μετά τις 17 Αυγούστου.