Την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που ήδη φιλοξενεί η Κρήτη, ζήτησε από το Ηράκλειο η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στο νησί.
«Ήρθαμε να παρακαλέσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές ώστε να απορροφήσουν κάποια παιδιά σε ξενώνες, που χρηματοδοτούνται πλήρως από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η υφυπουργός μεταξύ άλλων.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας που σχετίζεται με την απόκτηση οργανισμών λειτουργίας, κατά την έναρξη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή».
«Σε ένα καθαρά κανονιστικό επίπεδο, επείγει η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς να αποκτήσουν επιτέλους οργανισμούς λειτουργίας» ανέφερε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός και πρόσθεσε:
«Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια μετά τη συγκρότησή τους τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να λειτουργούν επί ασαφούς νομικής βάσης, χωρίς οργανογράμματα, χωρίς το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διοικητική τους λειτουργία. Η θέσπιση των οργανισμών θα ενισχύσει την αυτονομία των φορέων, την αποτελεσματικότητά τους και θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πραγματικά οι δομές σε ενοποιημένη βάση σε επίπεδο περιφέρειας».
Η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι η Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι Κρητικοί είναι φιλόξενος λαός, ενώ τα στοιχεία, όπως επισήμανε, δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η ένταξη στην κοινωνία των μεταναστών και ιδίως σε ότι αφορά την εργασιακή τους αποκατάσταση, είναι θετικά.
«Με δεδομένο ότι είναι ένα ζήτημα, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη λύσει η Κομισιόν, ήρθαμε να συνομιλήσουμε με τους ΟΤΑ και να δούμε πώς μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να τοποθετήσουμε τα παιδιά κατ’ αναλογία σε νομούς έτσι ώστε να μην πέφτει δυσβάσταχτο βάρος σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της Μόριας που τα παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες σε camp και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους επόμενους στόχους και προτεραιότητες με πρωταρχική, όπως τόνισε επιδίωξη, την διαμόρφωση ενός συστήματος παιδικής προστασίας με ενιαίους κανόνες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα αποκλείει τη δημιουργία στεγανών και θα αποτρέπει την παρείσφρηση οποιασδήποτε άλλης στόχευσης πέραν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πλέον ευάλωτων παιδιών.
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίδεται από την κυβέρνηση, σ’ έναν, όπως τόνισε, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μία συγκροτημένη εφαρμογή της αποϊδρυματοποίησης, σε συντονισμό με τη σχετική τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο και στη βάση των βέλτιστων πρακτικών από ανάλογες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο.
«Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας την επόμενη δεκαετία» υποστήριξε η Υφυπουργός για να προσθέσει:
«Χρειάζονται σωστά μελετημένα και προσεκτικά βήματα, με στήριξη και κατάρτιση του προσωπικού των δομών, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και με ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας».
Η υφυπουργός συναντήθηκε παράλληλα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με την απορρόφηση πόρων και την ανάδειξη του έργου της Περιφέρειας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
«Ακούμε τα πιο θετικά σχόλια όπου κι αν βρεθούμε για την Περιφέρεια Κρήτης, το έργο σας είναι σημαντικό», ήταν το σχόλιο της Υφυπουργού στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον περιφερειάρχη. Από την πλευρά του ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως η δουλειά που γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αιρετούς είναι σημαντική και τόνισε πως η Διαχειριστική Αρχή Κρήτης και τα στελέχη της έχουν αποδείξει με την εμπειρία τους πως ξεχωρίζουν και παράγουν έργο.