Πολιτική παρέμβαση για την απαράδεκτη εγκατάλειψη των εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτηρίων του Ηρακλείου έγινε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα του δήμου Ηρακλείου που διεκδικεί την παραχώρηση και χρήση των σημαντικών αυτών κτισμάτων που καταρρέουν στη καρδιά της πόλης, την ίδια ώρα που η Λότζια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, στέγασης βασικών λειτουργιών της.
Ειδικότερα στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σ. Βαρδάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου, υπάρχουν δημόσια κτήρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, εδώ και πολλά χρόνια και παραμένουν αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, αποτελώντας ταυτόχρονα δημόσιο κίνδυνο για τους πολίτες.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και χρήση των υπηρεσιών του, για την παροχή των οποίων ήδη μισθώνει πλήθος κτηρίων.
Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού τμήματος στην Πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια) και το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη.
Εκτός από την αξιοποίηση των κτηρίων προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου, η αποκατάστασή τους θα σηματοδοτήσει και την ιστορική ανάδειξή τους και παράλληλα θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ασφάλεια των πολιτών (ήδη έχουν αποκολληθεί επιχρίσματα).
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου είχε κατατεθεί σχετικός φάκελος προς την ΕΤΑΔ, ενώ η χρηματοδότηση του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προβλέπει την κάλυψη δαπανών για εκτέλεση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνεπώς η συντήρησή τους δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Όπως είναι γνωστό, σε όλες τις άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού, τα ιστορικά κτήρια διασώζονται με τρόπο υποδειγματικό, και αναδεικνύονται μέσα από τη λειτουργική αξιοποίηση τους που ενώνει αρμονικά το ιστορικό παρελθόν με το παρόν.
Στο Ηράκλειο, η τύχη που επιφυλάσσουμε στα ιστορικά και τα αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά κτήρια -ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα-, είναι η χειρότερη αφού τα καταδικάζουμε στην εγκατάλειψη και αφήνουμε τη φθορά του χρόνου να δράσει ανελέητα.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου στερείται χώρους για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, και αναγκάζεται να μισθώνει άλλα κτήρια, πληρώνοντας τεράστια χρηματικά ποσά.
Η θέση του δήμου Ηρακλείου είναι τα κτήρια αφενός να αποκατασταθούν αλλά κυρίως να δοθούν σε χρήση, και να ενταχθούν ζωτικά με τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης, που δεν αφορούν μόνο στη στέγαση υπηρεσιών, αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.