Ζητά προληπτικούς ελέγχους για τα μπαλκόνια που πέφτουν το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Την εφαρμογή ενός επιδοτούμενου προγράμματος προληπτικού ελέγχου των κτηρίων ζητά το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά πτώσεων μπαλκονιών και εξωστών, που έχουν αναστατώσει το Ηράκλειο.

Όπως ξεκαθαρίζει το Επιμελητήριο, σε μια εποχή όπου ο οικιστικός ιστός γηράσκει, η ασφάλεια των υφιστάμενων κτηρίων πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, καθώς η έλλειψη υποχρεωτικού τακτικού ελέγχου τους, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή τεχνική συντήρηση, εντείνει τον κίνδυνο. Παράλληλα, όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ υπογραμμίζει: «δεν νοείται να προχωράμε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε χιλιάδες κτήρια της χώρας, χωρίς να διασφαλίζεται προηγουμένως η στατική επάρκεια των κατασκευών. Η ασφάλεια των πολιτών και η ανθεκτικότητα των κατασκευών πρέπει να προηγείται κάθε άλλης παρέμβασης». Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει ως εξής: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με αυξανόμενη συχνότητα το φαινόμενο πτώσης μπαλκονιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με θύματα διερχόμενους πολίτες, τόσο όσον αφορά τη σωματική τους ακεραιότητα, όσο και την καταστροφή περιουσιακών τους στοιχείων. Αν και απουσιάζει ακόμη επίσημη πανελλαδική στατιστική καταγραφή των περιστατικών, ενδεικτικά παραδείγματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο και άλλα αστικά κέντρα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για υπαρκτό και επικίνδυνο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες κατασκευασμένες πριν τη δεκαετία του ’80. Στην πόλη του Ηρακλείου, εάν αρκεστούμε στην ενημέρωση από τα περιστατικά που εμφανίζονται στον τοπικό τύπο, υπάρχει σημαντικός και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εξωστών που καταρρέουν. Υπενθυμίζουμε παλαιότερη μελέτη που είχε συμμετάσχει το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου όπου είχαν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, πάνω από 300 κτήρια.

Σε μια εποχή όπου ο οικιστικός ιστός γηράσκει, η ασφάλεια των υφιστάμενων κτηρίων πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα. Η έλλειψη υποχρεωτικού τακτικού ελέγχου τους, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή τεχνική συντήρηση, εντείνει τον κίνδυνο. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση επέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο των εξωστών και άλλων ευπαθών δομικών στοιχείων των κτηρίων αυτών, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός επιδοτούμενου προγράμματος προληπτικού ελέγχου των κτηρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στους εξώστες και τα δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ θα μπορούσε να διοργανώσει εξειδικευμένα προγράμματα ελέγχων για την επικαιροποιημένη επιμόρφωση των συναδέλφων σε ζητήματα που προκαλούν τις βασικές βλάβες σε εξώστες, τον εντοπισμό τους, αλλά και τη διαδικασία αυτοψίας και ελέγχου των κατασκευών. Δεν νοείται να προχωράμε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε χιλιάδες κτήρια της χώρας, χωρίς να διασφαλίζεται προηγουμένως η στατική επάρκεια των κατασκευών. Η ασφάλεια των πολιτών και η ανθεκτικότητα των κατασκευών πρέπει να προηγείται κάθε άλλης παρέμβασης».