«Ζεστάθηκε» -έστω και στην τελική ευθεία για τις γιορτές- η αγορά του Ηρακλείου, αφού το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι καταναλωτές, που κατέκλυσαν το κέντρο του Ηρακλείου, μπήκαν και στα καταστήματα και ψώνισαν.
Επρόκειτο για την πρώτη -μετά από καιρό- τονωτική ένεση στην αγορά, που όμως ήταν ικανή και να εμπνεύσει αισιοδοξία, αλλά και να κάνει τους εμπόρους να δουν χρήματα στα ταμεία τους.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Hρακλείου, Μενέλαος Σκουλούδης: «Το Σαββατοκύριακο, αλλά ιδιαιτέρως η Κυριακή, ήταν καλές μέρες στην αγορά του Ηρακλείου. Έγινε αυτό που περιμέναμε καιρό, οι άνθρωποι βγήκαν και ψώνισαν.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θεωρώ ότι έπαιξε η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, αυτό ήταν που «κίνησε» την αγορά. Φυσικά, δεν έφτασε στα επίπεδα που περιμέναμε, εξαιτίας της χαμηλής κίνησης του προηγούμενου διαστήματος».
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει για την αγορά του Ηρακλείου, αφού απομένει ολόκληρη η βδομάδα που διανύουμε μαζί και το Σαββατοκύριακο, αλλά και τρεις μέρες την ερχόμενη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει εκδοθεί, η αγορά θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Για τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, ο κ. Σκουλούδης δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι η κίνηση στην αγορά θα συνεχιστεί όπως το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στις μέρες που απομένουν αρκετές καθημερινές.
Αλλά σίγουρα, οι καταναλωτές χρειάζονται τα προϊόντα, που διαθέτει η αγορά μας σε εξαιρετικές ποιότητες και τιμές, και μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα, αφού και το ωράριο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους».
Σήμερα Τρίτη, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Τετάρτη, παραμονή των Χριστουγέννων, αναμένεται να είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Αντίστοιχα, οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ θα κρατήσουν το καθημερινό τους ωράριο, ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου έχει προγραμματιστεί να μείνουν ανοιχτά από τις 10 π.μ. το Σάββατο και τις 11 π.μ. την Κυριακή, μέχρι τις 8 το βράδυ αντίστοιχα.
Τάρτες και τούρτες από …κρέας – Τα διαφορετικά αλλά γευστικά Χριστούγεννα στην Κρήτη
Τα Χριστούγεννα στην Κρήτη παραμένουν γιορτή παράδοσης, αλλά με τις καταναλωτικές συνήθειες να αλλάζουν με τα χρόνια και τους νέους να ζητούν διαφορετικές γεύσεις. Στο τραπέζι των ημερών βρίσκονται πάντα τα αγαπημένα τοπικά προϊόντα, όπως το απάκι και τα παραδοσιακά λουκάνικα, όμως δίπλα τους συναντά κανείς πλέον και πιο δημιουργικές, «γιορτινές» παραλλαγές, όχι μόνο στα κρέατα, αλλά και στα γλυκά.
Στα κρεοπωλεία, οι βιτρίνες θυμίζουν συχνά ζαχαροπλαστεία, με παρασκευές που συνδυάζουν το κρέας με υλικά απρόσμενα για το παρελθόν. Πρόκειται για ευφάνταστες δημιουργίες, στις οποίες το κρέας «παντρεύεται» με υλικά, που παλαιότερα δεν συνηθίζονταν: σταφίδες, κουκουνάρια, ρόδια, αποξηραμένα φρούτα, αλλά κυρίως αρωματικά βότανα της κρητικής γης.
Το μεράκι και η δημιουργικότητα των κρεοπωλών παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς όλα αυτά ετοιμάζονται στα εργαστήρια των κρεοπωλείων και φτάνουν έτοιμα στα σπίτια των καταναλωτών.
Στις επιλογές περιλαμβάνονται κρεατότουρτες, ρολά χοιρινά, μοσχαρίσια ή κοτόπουλου, παρασκευές με μπριζόλες και πασέτες, γεμίσεις με τυριά και αλλαντικά, αλλά και πιο «μοντέρνες» εκδοχές με σφολιάτα, κοτόπουλο, ακόμη και ταρτάκια με εσπεριδοειδή.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης: «Τέτοιου είδους παρασκευές μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα κρεοπωλεία. Οι συνάδελφοι ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς.
Αυτά είναι που ζητούνται τα τελευταία χρόνια», σημειώνει, εξηγώντας ότι «η συγκεκριμένη τάση εμφανίστηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη την τελευταία πενταετία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταναλωτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση σε αυτά τα “γιορτινά” κρεατικά είναι κυρίως νεότερης ηλικίας, αναζητώντας κάτι διαφορετικό, εύκολο στο μαγείρεμα, αλλά και εντυπωσιακό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Έτσι, η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα, αποδεικνύοντας πως τα Χριστούγεννα στην Κρήτη εξελίσσονται γευστικά, χωρίς να χάνουν τον χαρακτήρα τους».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, «αυτές οι παρασκευές έχουν καθιερωθεί την τελευταία πενταετία. Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι νεότεροι, αναζητούν πιο ιδιαίτερες, εύκολες και εντυπωσιακές λύσεις για το τραπέζι τους. Η δημιουργικότητα των επαγγελματιών συναντά την παράδοση», επισημαίνει.
Αντίστοιχα, και στα γλυκά καταγράφεται αισθητή στροφή. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παραμένουν σταθερές αξίες, όμως πλέον φτάνουν στο τραπέζι σε νέες, ανανεωμένες μορφές: επικάλυψη σοκολάτας πολλών ειδών, γεύσεις με εσπεριδοειδή, γλυκά εμπνευσμένα από διεθνείς τάσεις -όπως η σοκολάτα τύπου «Ντουμπάι» με φιστίκι, αντί για το παραδοσιακό αμύγδαλο.
Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ηρακλείου, Βασίλης Δαφέρμος, επισημαίνει ότι «παρά τις διαφοροποιήσεις, οι παραδοσιακές συνταγές παραμένουν η βάση.
Χρησιμοποιούνται αγνά υλικά και η παράδοση τιμάται. Ωστόσο, οι επαγγελματίες προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών, που με τα χρόνια αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες».
