οικοδομικά υλικά

«Πόσο;» ρωτάνε έκπληκτοι οι πολίτες όταν ακούν τα χρήματα που πλέον χρειάζεται κανείς για να προχωρήσει σε εργασίες στο σπίτι, όπως είναι η μόνωση, μία κίνηση απαραίτητη ενόψει ενός χειμώνα που προβλέπεται δύσκολος.

Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν φτάσει… στον Θεό, μία τάση που παρατηρείται στα περισσότερα προϊόντα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και επαγγελματίες αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το να προχωρήσουν τώρα σε ανάλογες εργασίες και τους ζητούν να κάνουν λίγο υπομονή, «να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα».

Η οικοδομική, όμως, δραστηριότητα δεν έχει πληγεί ακόμα, δεδομένου ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεν κτίζονταν νέα σπίτια. Πλέον, αυτό είναι αδύνατο, ο καθένας κόβει ό,τι μπορεί, όμως… δουλειά υπάρχει για τους οικοδόμους. Αυτό γιατί ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 10.000 οικοδόμους μόνο στο Ηράκλειο, τώρα στον κλάδο απασχολούνται μόλις 2.500!

Ο κ. Σφυρής
Ο κ. Σφυρής

Ο πρώην γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, χρόνια επιχειρηματίας στον χώρο των οικοδομικών υλικών, κ. Μανώλης Σφυρής, αναφέρει πως οι τιμές στα προϊόντα έχουν ανέβει και αναμένονται και νέες αυξήσεις, η αγορά δεν έχει ακόμα ισορροπήσει και επικρατεί ο ανάλογος προβληματισμός.

Υλικά, όπως είναι τα τσιμέντα, έχουν δει τις τιμές τους να ανεβαίνουν κατά 20%, ό,τι έχει να κάνει με θερμοπρόσοψη, τη μόνωση γενικότερα, έχει ακριβύνει κατά 30% με 40%, μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε σε παράγωγα του πετρελαίου, εκεί οι αυξήσεις φτάνουν και το 60% ενώ σε διάστημα εννέα μηνών η τιμή του τούβλου έχει ανέβει στα ύψη. Ανατιμήσεις υπάρχουν σε χρώματα και σιδερικά, όπου παρατηρείται μία τάση εξομάλυνσης.

Ο κ. Σφυρής αναφέρει πως οι εταιρείες σε εβδομαδιαία βάση στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα ότι μειώνονται οι εκπτώσεις ή υπάρχει αναπροσαρμογή των τιμοκαταλόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιώτες είναι εκείνοι που το σκέφτονται διπλά για να προχωρήσουν σε μία κατασκευή, κάτι που δεν ισχύει για τους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να δεχτούν τις αυξήσεις για να μπορέσουν να φτιάξουν κάτι για επαγγελματική εκμετάλλευση, το οποίο θα τους αποφέρει έσοδα.

Ο ερχόμενος χειμώνας είναι… απρόβλεπτος, οι άνθρωποι του τουρισμού θα θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ανακαινίσεις, όμως, τα κόστη θα είναι δυσθεώρητα και κανείς δεν ξέρει πώς θα ανταποκριθούν.

Ο κ. Γωνιανάκης
Ο κ. Γωνιανάκης

Ο κ. Σφυρής αναφέρει ότι η διοχέτευση του χρήματος ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο γιατί τα κέρδη καταλήγουν σε συγκεκριμένα χέρια και δε γίνεται ένας ισομερής καταμερισμός στην αγορά.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες πρέπει να ανανεώνονται, καθώς η οικοδομή είναι ένας χώρος που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και αν κανείς δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα δε θα έχει τύχη.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Ηρακλείου, κ. Γιάννης Γωνιανάκης, αναφέρει πως από την κρίση του 2009, ο κλάδος έχει αποδεκατιστεί, πλέον έχουν μείνει ελάχιστοι οικοδόμοι στο Ηράκλειο, από 10.000 είναι σήμερα 2.500, κατά συνέπεια όλοι έχουν δουλειά, ακόμα και αν περιορίζεται η οικοδομική δραστηριότητα.

Στο Ηράκλειο, οι περισσότεροι, σε ποσοστό 80%, απασχολούνται σε ανέγερση ιδιωτικών κατοικιών, αφού τα δημόσια έργα είναι ελάχιστα, με εξαίρεση το αεροδρόμιο Καστελλίου το τελευταίο διάστημα, ενώ πλέον γίνονται και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο κ. Γωνιανάκης αναφέρει πως παρατηρείται ένα ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά τα τελευταία χρόνια γιατί οι εταιρείες κερδοσκοπούν και η ανηφόρα δεν έχει τέλος.

Το 2020, το μέσο κόστος ενός τετραγωνικού για μία οικοδομή ήταν 800 ευρώ και τώρα φτάνει τα 1.400! Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με υπόγειο, από 250.000 ευρώ τώρα κανείς χρειάζεται 320.000 ευρώ για να το κτίσει! Είναι ενδεικτικό πως ένα μαδέρι, ένα ξύλο οικοδομής κόστιζε 20 ευρώ και τώρα πωλείται 80 ευρώ.