ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Την πολιτική παρέμβαση των εμπλεκόμενων υπουργείων για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα κατοχυρώνει ειδική μοριοδότηση των μαθητών από σεισμόπληκτες περιοχές, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Β.Κεγκέρογλου. Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στα  Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,ο βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης  των μαθητών της Γ’ Λυκείου των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν.Ηρακλείου  στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 42 του ν.4521/2018 οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των γενικών ενιαίων λυκείων και των επαγγελματικών λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ανωτάτων εκκλησιαστικών ακαδημιών.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου, ακόμα κι αν υποβάλλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση-δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Μάλιστα, η Υφυπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου για ειδική μοριοδότηση  όλων των μαθητών των σεισμόπληκτων περιοχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις στις 11-07-22, ανέφερε ότι η απόφαση για όμοιες περιπτώσεις εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη. Προϋπόθεση είναι η περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν.3013/2002  και στη συνέχεια εφόσον το κρίνει η Υπουργός, προχωρεί στην έκδοση σχετικής απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4777/21.

Με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων, Βιάννου, ορισμένες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Φαιστού, Γόρτυνας, Χερσονήσου καθώς και του Ηρακλείου αλλά και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ωστόσο οι εν λόγω αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και στην Γενική Δ/νση Ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις του νόμου συντρέχουν σωρευτικά για τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών από την Κρήτη.  Είναι δίκαιο και εύλογο οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών να απολαύουν ειδικής μοριοδότησης αφού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για τους μαθητές, οι οποίοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν παρά τις  δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες».