Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης

«Κακόγουστη φάρσα» χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον «υποτιθέμενο» όπως τον αξιολογεί  «καυγά των δημοτικών συνδυασμών», για τα δημοτικά τέλη. Όπως εξηγεί η δημοτική παράταξη τόσο η πρόταση της δημοτικής Αρχής όσο και η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «από κοινού τσακίζουν τον λαό».

Στην ανακοίνωση της τονίζει ότι «σε μια περίοδο που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα -στον δρόμο που έστρωσαν οι προκάτοχοι της-, την ώρα που επικρατούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας η οποία λειτουργεί ως καταλύτης για την όξυνση όλων των λαϊκών προβλημάτων, την ώρα που επικρατεί η μεγάλη ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε, στις 5 Γενάρη, για τα δημοτικά τέλη στην πεπατημένη της «ανταποδοτικότητας», δηλ. της φοροαφαίμαξης του λαού από τον δήμο.

Προκλητική είναι η παράσταση που δόθηκε ξανά από τη διοίκηση του δήμου και τους 5 συνδυασμούς της αντιπολίτευσης («Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Σύμπραξη Δημοτών» και «ΗράκλειοΝ Αξίζει»), στις πλάτες του λαού. Αφού έχουν τσακίσει διαχρονικά τον λαό του Ηρακλείου, υλοποιώντας την αστική πολιτική που οργανώνει την τοπική διοίκηση ως διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, που έχει στο στόχαστρο τα πιο πλατιά φτωχά λαϊκά στρώματα, «διαφωνούν» για αυτά στα οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν.

Προσπαθούν να κρύβουν τη συμφωνία τους με διαχειριστικού τύπου προτάσεις, τις οποίες ντύνουν με δήθεν φιλολαϊκό προσανατολισμό. Στην πραγματικότητα, όλες οι προτάσεις τους βάζουν χέρι στην τσέπη του δημότη και εμπορευματοποιούν μια σειρά κοινωνικές ανάγκες. Στον αντίποδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Στην ίδια ανακοίνωση η δημοτική παράραξη επικαλείται της δηλώσεις του επικεφαλής της Δ. Βρύσαλη,  στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όπως τονίζει, «ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα πάνω από το 95% των φορολογικών βαρών στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να τους επιστρέφεται σχεδόν τίποτα πίσω σε υπηρεσίες και έργα από αυτά που έχουν ήδη πληρώσει.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των δήμων, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την τοπική διοίκηση βυθίζεται περισσότερο, για να περισσεύει κι άλλο χρήμα για το κεφάλαιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην παρέμβασή του, ο Δ. Βρύσαλης απαίτησε απαλλαγές και μειώσεις ανταποδοτικών τελών σε λαϊκές οικογένειες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από τον δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης των λαϊκών οικογενειών, να ελαφρυνθούν εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν κλειστές επιχειρήσεις, λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα και ωράριο λειτουργίας, αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν φτάσει στα όρια των οικονομικών τους αντοχών κ.τλ.».