Τέσσερις στη φυλακή και τέσσερις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι το… ταμείο στην υπόθεση των τοκογλυφιών και εκβιάσεων σε βάρος Ηρακλειωτών, με βάση την ογκώδη δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από μία εξαντλητική διαδικασία που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, εισαγγελέας και ανακρίτρια έκριναν προσωρινά κρατούμενους τον 46χρονο Ηρακλειώτη γυμναστή-επιχειρηματία, στον οποίο αποδίδεται και η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης τους δύο Αλβανούς, 32 και 30 ετών, που τοποθετούνται από ΕΛ.ΑΣ και Δικαιοσύνη στον «σκληρό πυρήνα» της ομάδας του 46χρονου και γι’ αυτό κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ακόμα, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε 45χρονος Ηρακλειώτης, από χωριό κοντά στο Ηράκλειο, ο οποίος επίσης είχε αναπτύξει τοκογλυφική δράση, ανεξάρτητη από την ομάδα του 46χρονου. Για παράδειγμα, ο 45χρονος φέρεται να ήταν εκείνος που είχε προσεγγίσει μετά το 40ήμερο μνημόσυνο συγγενικά πρόσωπα αυτόχειρα για την εξόφληση «οφειλής που ισχύει και μετά θάνατον».
Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε στις 9 χθες το πρωί, με τους κατηγορούμενους να διαχωρίζονται σε δύο γκρουπ των τεσσάρων, περισσότερο για πρακτικούς λόγους. Την… αυλαία των απολογιών άνοιξαν οι τέσσερις Αλβανοί συλληφθέντες, ενώ απογευματινές ώρες πια και αφ’ ότου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους τέσσερις πρώτους, ακολούθησε η μεταγωγή της δεύτερης ομάδας. Σε αυτό το «γκρουπ» ήταν ο 46χρονος Ηρακλειώτης καθώς και τρεις ακόμα Έλληνες, ο 45χρονος, ένας 24χρονος Ρομά και ένας 37χρονος.
Ο 46χρονος, γύρω από τη δράση του οποίου «χτίστηκε» ουσιαστικά αυτή η τεράστια δικογραφία, ήταν εκείνος που μπήκε, χαιρέτησε, συστήθηκε και εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο με συνοπτικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έκανε χρήση του δικαιώματος στη σιωπή.
Ο κύκλος των απολογιών της δεύτερης ομάδας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 τη νύχτα. Η παρουσία τους στο γραφείο της εισαγγελέως ήταν πολύ πιο σύντομη σε σχέση με την πρώτη «φουρνιά» κατηγορουμένων. Η ετυμηγορία εισαγγελέως και ανακρίτριας ανακοινώθηκε γύρω στις 11.30 τη νύχτα.
Σε ό,τι αφορά τους συνηγόρους υπεράσπισης, υπήρξαν εκείνοι που επέμειναν, ανέλυσαν, αντέκρουσαν, έκαναν τις ενστάσεις τους, εκείνοι που έκριναν σκόπιμο στην παρούσα φάση να περιοριστούν στα απολύτως βασικά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για παραδοχή κάποιων περιπτώσεων τοκογλυφίας πλημμελημματικού χαρακτήρα.
Όπως έχει γράψει η «Π», στη δικογραφία περιγράφονται καταστάσεις με άτομα που βρέθηκαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας λόγω ψυχολογικής εξόντωσης και οικονομικής εξαθλίωσης.
Ο δανεισμός από πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο κάδρο των κατηγορουμένων ισοδυναμούσε με «καταδίκη» για όσους έπεφταν στην ανάγκη τους.
Ανά περίπτωση οι μηνιαίοι τόκοι εκτινάσσονταν, ανάλογα με το κεφάλαιο, σε χιλιάδες ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι, όπως τουλάχιστον τους αποδίδεται, χωρίς κανένα δισταγμό έκαναν αφαίμαξη. Αποστράγγιση. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε να περάσουν αφού κατέβαλαν όπως ήταν τον μισθό τους, όπως υποστηρίζεται. Πουλούσαν ωμό «νταβατζιλίκι» στις ζωές και στις περιουσίες τους. Έστηναν σκηνικά εκφοβισμού, ακόμα και με τη χρήση όπλων.