Η παρουσίαση του βιβλίου «Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη
Ο δημιουργός του βιβλίου κ. Ν. Χρυσάκης

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη: Εγχειρίδιο νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς» από τον συγγραφέα, αστυνομικό διευθυντή Χρυσάκη Νικόλαο πραγματοποιήθηκε πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, της εκκλησίας, φιλοζωικών συλλόγων και πλήθος πολιτών. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Λυδάκη Άννα, τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, υπ. διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ. τακτικό καθηγητή Σχολής Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ. και επόπτη Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης κ. Θεοφανίδη Ευστάθιο, τη δημιουργό της φιλοζωικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS) και του πρότυπου καταφυγίου αδέσποτων ζώων Ωρωπού κ. Κούρκουλου-Λάτση Εριέττα και τον συγγραφέα του βιβλίου αστυνομικό διευθυντή κ. Χρυσάκη Νικόλαο.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ζερβός Αντώνιος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Ρουτζάκης Αντώνιος, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Καρακούδης Στέλιος, ο εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης  Πέτρας και Χερονήσου Πρωτοσύγκελλος κ. Τίτος, ο βουλευτής Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλειος, ο περιφερειακός διευθυντής ΕΛΤΑ Μεραμβελιωτάκης Εμμανουήλ, η Πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μπομπολάκη Αναστασία, ο γενικός διευθυντής «Συμμαχία για την Ελλάδα» Καλούδης Γεώργιος. Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος κ. Ρουτζάκης Αντώνιος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Συγχαίρω τον αστυνομικό διευθυντή κύριο Χρυσάκη Νικόλαο, ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για να συγγράψει το βιβλίο, προσφέροντάς μας ένα πόνημα που προέρχεται από την αστυνομική εμπειρία και την καταρτισμένη γνώση που διαθέτει και που μέσα από αυτό αναδικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπευθυνότητα και ο σεβασμός που οφείλουμε να παρέχουμε σε κάθε μορφή ζωής. Ομοίως συγχαίρω τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας που περιέβαλαν με αμέριστο ενδιαφέρον και σεβασμό την προσπάθεια του συναδέλφου μας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των ζώων.

Είμαι σίγουρος πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, ενημέρωσης και προβληματισμού για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς άπτεται θεμάτων του καθημερινού τρόπου ζωής κι ειδικότερα της ειρηνικής συμβίωσης του ανθρώπου και των ζώων. Παράλληλα αποτελεί σημαντικό εργαλείο γνώσης για τους αστυνομικούς, που καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα προστασίας των ζώων συντροφιάς και έχει ήδη διανεμηθεί δωρεάν στις καθύλην αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας.

Η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους συναρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι διαχρονική, στενή και εποικοδομητική και με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης σάς ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική υποστήριξή σας στο έργο μας.

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και παιδείας. Τελειώνοντας λοιπόν σας καλώ να συστρατευτούμε σε ένα κοινό αγώνα, από το μετερίζι του ο καθένας, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης και να απολαμβάνουν τα ζώα την αγάπη, τη φροντίδα και την προστασία που δικαιούνται». Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός Νικόλαος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«…Νομίζω ότι η αποψινή εκδήλωση έχει μια  ιδιαίτερη αξία γιατί  για πρώτη φορά ένα μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία αγγίζεται σοβαρά και όχι επιφανειακά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τι θέμα της διαχείρισης των ζώων είναι ένα μεγάλο ζήτημα πια σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα πια το ζήτημα της διαχείρισης των ζώων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, γιατί με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας ουσιαστικά είδαμε με άλλο μάτι και τα ζώα… Μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε δουλειά και χαίρομαι που ένα τέτοιο σοβαρό πόνημα έγινε από έναν άνθρωπο της περιοχής μας με τη συμμετοχή και τη δική μας».

Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Χρυσάκης Νικόλαος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για μένα και σας ευχαριστώ όλους που με τιμήσατε με την παρουσία σας. Προσεγγίζοντας διεισδυτικά το φαινόμενο της βίας θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί μια εγκληματική συμπεριφορά της σύγχρονης μόνο εποχής… Η έμπνευση και η ενασχόλησή μου με το φιλοζωικό γίγνεσθαι, αποτέλεσαν οι αγώνες και οι εθελοντές του φιλοζωικού κινήματος, η αυταπάρνησή τους για την προστασία των ζώων και δη της οργανωμένης φιλοζωικής κοινότητας.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή αποτελούν δείγμα μιας συνεχούς αυξανόμενης αφύπνισης και ευαισθησίας, καταδεικνύουν την πρόθεση, τη βούληση, την επιθυμία της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω ευαισθητοποίηση του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, για αλληλεγγύη, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη των εγκλημάτων βίας απέναντι στα ζώα».

Επιπλέον, χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Οικονόμου Ελευθέριος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Καραμαλάκης Μιχαήλ και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γουλιδάκης Ιωάννης.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Καραγιαννάκη Άννα, τη μουσική επιμέλεια είχαν ο τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Ψαράκη Ιωάννα, καθώς και μουσικοί του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από ένστολους αξιωματικούς.

Το εγχειρίδιο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό με τον οποίο επιδιώκεται αφενός η νομική και γνωστική κατάρτιση και επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού και αφετέρου η ομοιόμορφη εφαρμογή ενδεδειγμένων πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης οποιουδήποτε συμβάντος ή καταγγελίας που σχετίζεται με την εφαρμογή περί προστασίας των ζώων.

Το συγκεκριμένο  βιβλίο διανεμήθηκε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας ως βοηθός για ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, προκειμένου οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.