Υδρογονάνθρακες: Τα επιμελητήρια της Κρήτης ζητούν συνάντηση με την Πολιτεία

Σε πρόσφατο δημοσίευμα, ζεστή εμφανίζεται η Αμερικάνικη ExxonMobil για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Κρήτης έπειτα και από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, όπως αναφέρεται, και έχουν εντοπιστεί στόχοι, χωρίς όμως να έχει προσώρας επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πετρελαϊκών συστημάτων, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη του ρίσκου μιας ερευνητικής γεώτρησης.

Έτσι, οι άνωθεν εξελίξεις έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις αρκετών φορέων του νησιού ενώ με επιστολή τους τα επιμελητήρια της Κρήτης που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης συνάντηση με στόχο την ενημέρωση γύρω από το ”καυτό” αυτό θέμα. Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Αντώνης Ροκάκης. Και αναφέρει πως εξουσιοδοτήθηκε από τους υπόλοιπους προέδρους των επιμελητηρίων κ.κ. Γ. Αλιφιεράκη (Ηρακλείου), Γ. Γιακουμάκη (Ρεθύμνου) και Θ. Χαριτάκη (Λασιθίου) για να τους εκπροσωπήσει «στην επιδίωξη της αναγκαίας και έγκαιρης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ενημέρωσης και προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας σχετικά με τις επιταχυνόμενες έρευνες Υδρογονανθράκων νότιο-δυτικά της Κρήτης».

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αίτημα Συνάντησης Ενημέρωσης & Προετοιμασίας της Επιχειρηματικής Κοινότητας της Κρήτης Σχετικά με τις Επιταχυνόμενες Έρευνες Υδρογονανθράκων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Έχω την τιμή να επικοινωνήσω μαζί σας, σε συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης (16/01/2024) του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων. Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του συνόλου της Επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, δηλαδή οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κ.κ. Γ. Αλιφιεράκης/ Ηρακλείου, Γ. Γιακουμάκης/ Ρεθύμνου, Θ. Χαριτάκης/ Λασιθίου, παρουσία και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας της Κρήτης κ. Μιχάλη Βάμβουκα, αποφάσισαν ομόφωνα να με εξουσιοδοτήσουν για να τους εκπροσωπήσω στην επιδίωξη της αναγκαίας και έγκαιρης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ενημέρωσης & προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας σχετικά με τις επιταχυνόμενες έρευνες Υδρογονανθράκων νότιο-δυτικά της Κρήτης.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης και την Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του νησιού μας, διαθέτουμε ήδη σαφείς ενδείξεις ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων. Καθώς πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι σύντομα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών από την πολυεθνική κοινοπραξία των επιχειρήσεων που μίσθωσε από την Ελληνική Πολιτεία τα συγκεκριμένα «θαλάσσια οικόπεδα», γίνεται πλέον σαφές ότι στην πιθανή περίπτωση σαφών θετικών συμπερασμάτων θα προωθηθεί σε μερικούς μήνες ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Χανίων.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης ζητάμε να καταρτιστεί με διαφάνεια, μελέτη και συναίνεση συγκεκριμένο παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας και αποτελεσματικής προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας για τις επικείμενες πολυδιάστατες προκλήσεις. Αναμφίβολα, οι πιθανές επενδυτικές εξελίξεις, θα προκαλέσουν καταλυτικές ανακατατάξεις σε αρκετούς τομείς της τοπικής Οικονομίας της Κρήτης (π.χ. εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευές-δομικά υλικά, υπηρεσίες, κτηματαγορά, λιμενικές υποδομές, εργατικό δυναμικό, διαχείριση νερού).

Για το λόγο αυτό ζητάμε – θεσμικά και δημόσια – από την Ελληνική Πολιτεία την πραγματοποίηση συνάντησης με σκοπό την άμεση ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή της Επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης στο ενεργειακό και αναπτυξιακό της Μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης

Αντώνης Ροκάκης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την προσπάθεια να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες παρά τη μαζική στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν την προγραμματισμένη ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil και της HELLENiQ Energy στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, η οποία θα αποκαλύψει αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων και πόσες είναι. Προηγήθηκαν οι σεισμικές έρευνες από τις δύο εταιρείες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός του Μαρτίου η Exxon θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία για να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα και για το πότε θα λάβει την τελική της επενδυτική απόφαση που θα ωθήσει την ενέργεια.

Ήδη η υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε επαφές στις ΗΠΑ και στην Αίγυπτο με τους Αμερικανούς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο του κλάδου στο Κάιρο προ μερικών ημερών, τόνισε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για ανάπτυξη του ορυκτού της πλούτου, αλλά θέλει να την ολοκληρώσει επιτυχώς.

Ο λόγος είναι ότι παρά την έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα που θα μειώσει τους ρύπους συγκριτικά με τον άνθρακα και θα βοηθήσει τις ΑΠΕ να φτάσουν σε μεγάλη διείσδυση στο ενεργειακό μας σύστημα.

Άλλωστε, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο για αρκετά χρόνια ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το δικό μας αέριο αντί να το εισάγουμε έναντι υψηλής τιμής.

Κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στις πετρελαϊκές ότι στηρίζει το όλο εγχείρημα και το θεωρεί συμβατό με τη νέα κλιματική και ενεργειακή πολιτική.

Πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται και με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία σήμερα παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται το 2025-2026, η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και η έναρξη της παραγωγής το 2029. Αν η απόφαση ληφθεί σύντομα, τότε δεν αποκλείεται επιτάχυνση των παραπάνω ημερομηνιών.