Υδροδότηση: Στα νερά του Αλμυρού ψάχνει τη λύση ο Δήμος Μαλεβιζίου

Την ίδια ώρα που τα φτωχά βροχομετρικά στοιχεία του χειμώνα αποτελούν πονοκέφαλο για τους Δήμους που εκφράζουν έντονο προβληματισμό σε σχέση με το πώς θα καλύψουν τις υδρευτικές ανάγκες τους, στο Δήμο Μαλεβιζίου είναι έτοιμοι να δρασκελίσουν τη νέα καλοκαιρινή σεζόν με αισιοδοξία, αφού τις επόμενες μέρες ξεκινά η καθημερινή άντληση 3.000 κυβικών νερού από τα επιφανειακά νερά του Αλμυρού ποταμού, η επεξεργασία των οποίων θα γίνεται από μονάδα αφαλάτωσης και θα προωθούνται στην Αγία Μαρίνα, στο Τσαλικάκι, τα Λινοπεράματα, το Γάζι.

Όπως είναι γνωστό, την τελευταία 8ετία αντλούνται από γεώτρηση κοντά στον Αλμυρό καθημερινά 2 χιλ. κυβικά νερό, τα οποία οδηγούνται σε αφαλάτωση, όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε η διαδικασία για την άντληση των επιφανειακών νερών του Αλμυρού ποταμού τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης στον Δήμο που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτονώσει σημαντικό μέρος της πίεσης της οικιστικής ανάπτυξης που δέχεται το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μεν. Μποκέας με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας που δίνει διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης των υδροδοτικών απαιτήσεων του Δήμου, που είναι βέβαιο ότι προοπτικά θα αυξηθούν παράλληλα με την πληθυσμιακή του ανάπτυξη.

«Είναι πραγματικά ιστορικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα μπορούμε να αντλήσουμε νερό από την πηγή και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η δικαίωση του Δήμου από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης». Παράλληλα ο ίδιος εξηγεί ότι στρατηγικός στόχος παραμένει και η σύνδεση με το φράγμα Αποσελέμη, που θα ενισχύσει την υδροδοτική κάλυψη του Δήμου.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ Μαλεβιζίου κ. Γ. Κουγιουμουτζάκης, όταν το νερό αντλείται τον χειμώνα και έχει χαμηλή αλατότητα, τότε θα γίνεται απλή φίλτρανση και όταν δεν συμβαίνει αυτό θα γίνεται όλη η αναγκαία επεξεργασία για να διατίθεται άριστης ποιότητας νερό στους καταναλωτές. Με βάση την αδειοδότηση του Δήμου θα γίνεται αναρρόφηση του  υφάλμυρου νερού με χρήση αντλιών, παρόχθια του Αλμυρού Ποταμού, ο οποίος τροφοδοτείται από την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου και θα οδηγείται  στη  μονάδα αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Η επεξεργασία του νερού θα γίνεται με την τεχνολογία της αντίστροφης ώσμωσης με τη χρήση κατάλληλων μεμβρανών.

Ο βαθμός ανάκτησης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 70% έως 80%. Η μονάδα αντίστροφης ώσμωσης θα λειτουργεί 340 ημέρες το χρόνο.

Η χρήση του νερού για την τροφοδοσία μονάδας αφαλάτωσης, δυναμικότητας επεξεργασίας 6.700m3 νερού/ημέρα (που αντιστοιχεί σε  2.278.000m3 νερού το έτος) για την παραγωγή πόσιμου νερού 5.000 κυβικά νερού ημέρα (οι παραπάνω ποσότητες ισχύουν για βαθμό ανάκτησης 75% κατά τη διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης).