Χριστοφοράκης: Άδικο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (video)

Άδικο χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χάνει την έκπτωση του 5% για δαπάνες συντήρησης κτηρίου εάν το μίσθωμα δεν καταβάλλεται στην τράπεζα. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Όπως αναφέρει η ποινή επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη, ακόμα κι όταν δεν έχει ευθύνη για τη μη τήρηση της διάταξης. Η νέα ρύθμιση, υποτίθεται ότι στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, ωστόσο στην πράξη παγιδεύει τους εκμισθωτές σε ποινές για παραλείψεις τρίτων.

Πρακτικά από την 1η Ιανουαρίου 2026 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ελέγχει, με βάση τις τραπεζικές κινήσεις, αν τα ενοίκια καταβλήθηκαν και τους 12 μήνες του έτους από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης εισπράξει κανονικά το μίσθωμα, θα χάνει την έκπτωση φόρου 5% που προβλέπεται σήμερα για λόγους απόσβεσης του ακινήτου.. Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για μια έμμεση και τιμωρητική φορολόγηση των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα βρεθούν να χάνουν ένα σημαντικό φορολογικό όφελος λόγω συνθηκών που δεν μπορούν να ελέγξουν. Παρουσιάζει δε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Στην πρώτη περίπτωση, ο ενοικιαστής αρνείται για δικούς του λόγους να πληρώνει το ενοίκιο μέσω τραπέζης – είτε επειδή δεν θέλει να φαίνονται οι κινήσεις του, είτε επειδή δεν τον αφορά η φορολογική δήλωση, είτε επειδή θεωρεί πιο εύκολη την καταβολή με μετρητά. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει νομικό εργαλείο για να τον υποχρεώσει να αλλάξει στάση, ακόμη κι αν η σχετική διάταξη αναφέρεται ρητά στο μισθωτήριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ ο ιδιοκτήτης έχει εισπράξει το ενοίκιο, τιμωρείται από την εφορία με απώλεια της έκπτωσης.

Στο δεύτερο σενάριο, ο ενοικιαστής πληρώνει μεν μέσω τραπέζης, αλλά καθυστερημένα, δηλαδή με έναν ή δύο μήνες καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, τα ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καταβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Ενώ ο ιδιοκτήτης έχει δείξει κατανόηση, το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ δεν αναγνωρίζει τις πληρωμές στην επόμενη χρήση και εμφανίζει ότι λείπουν δύο ενοίκια. Ως αποτέλεσμα, επιβάλλεται ποινή με απώλεια της φορολογικής έκπτωσης.

Στην τρίτη περίπτωση, οι πληρωμές γίνονται τραπεζικά αλλά μερικώς, σε άτακτα ποσά και ημερομηνίες, συχνά μαζί με άλλα έξοδα, όπως κοινόχρηστα. Ενώ ιδιοκτήτης και ενοικιαστής έχουν συμφωνήσει και λύνουν τις διαφορές ιδιωτικά, το κράτος δεν αναγνωρίζει εύκολα τις τμηματικές καταθέσεις και θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλήρης τραπεζική καταβολή.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή γίνεται προς τρίτο πρόσωπο, όπως δικηγόρο, διαχειριστή ή συγγενή του ιδιοκτήτη, όταν ο τελευταίος ζει στην επαρχία ή στο εξωτερικό. Παρότι η πληρωμή είναι έγκυρη και καλύπτει το συμφωνημένο ποσό, η ΑΑΔΕ δεν αναγνωρίζει τον τραπεζικό λογαριασμό τρίτου ως αποδεκτό και συνεπώς αφαιρεί την έκπτωση.

Με δηλώσεις του ο δικηγόρος και Υπεύθυνος ενημέρωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου, αναφέρθηκε στις διενέξεις και στις διαμάχες που θα υπάρξουν μεταξύ ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.