Κουκιά στιφάδο, ντολμαδάκια με αμπελοβλαστούς, συμπεθεριό από τον κήπο ήταν μόνο κάποια από τα φαγητά που είχαν την ευκαιρία να γευτούν την Κυριακή που πέρασε όσοι βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μονή Καλλέργη), στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.
Σε μια βιωματική δράση, νοικοκυρές και νοικοκύρηδες σήκωσαν τα μανίκια, έφτιαξαν τα καλύτερα νηστίσιμα φαγητά, άναψαν φούρνο, έψησαν εφτάζυμα, αλλά και ψητά με λαχανικά και όσπρια. Ξεχωριστή και η συνταγή με τα ρεβίθια που έφερε από το Άγιο Όρος ο ηγούμενος της Μονής π. Σίμων και όπως του τα είχε δώσει Καλύμνιος μοναχός, ως το κυριακάτικο φαγητό του τόπου του. Ήταν τα κοκκινιστά ρεβίθια στο φούρνο.Ήταν μια κοινή βιωματική δράση του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με τους Πολιτιστικούς Συλλόγος Αποστολιανών, Αμαριανού, Βόνης, Καστελλίου, Πολυθέας, Σαμπά, και Σμαρίου.
Τα λαδερά
Το βιωματικό αντάμωμα στην Ιερά Μονή είχε ως θέμα: «Η νηστεία και τα λαδερά των Αγίων Αποστόλων». Όπως ανέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και απευθυνόμενος στους πιστούς, ο ηγούμενος της Μονής π. Σίμων: «Η νηστεία αυτή είναι αρχαιοπαράδοτος στην Εκκλησία μας και αρχίζει την Δευτέρα μετά των Αγίων Πάντων και τελειώνει την παραμονή της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου). Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής, δεν καταναλώνουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, Τρίτη και Πέμπτη επιτρέπεται το ελαιόλαδο, ενώ Σάββατο και Κυριακή το ψάρι».
Δεν είναι πολύ γνωστή, επειδή ουσιαστικά είναι «κινητή» νηστεία και, όταν το Πάσχα πέφτει αργά, σχεδόν… εξαφανίζεται! Άλλωστε, όπως τόνισε η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη: «Τα λαδερά, με βασικά τους υλικά το ελαιόλαδο, τα λαχανικά εποχής, τα όσπρια και τα βότανα, αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας.
Τα λαδερά, δεν είναι απλώς φαγητά, είναι η ζωντανή παράδοση του τόπου μας, μια παράδοση που διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές.
Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, παρασκεύασαν από ένα ξεχωριστό λαδερό, μαγειρεμένο με σεβασμό στην εποχικότητα, στην απλότητα της κουζίνας μας και στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων».
Μοναδική εμπειρία
Η εκδήλωση της Κυριακής, όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μονή, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σε ένα χώρο ιερό και περιποιημένο, με ανθρώπους φιλόξενους και ευγενικούς. Τα τραπέζια στρώθηκαν κάτω από τις τέντες, προσφέροντας σκιά στους παρευρισκόμενους που δοκίμασαν τα μοναδικά σε γεύση και εμφάνιση εδέσματα.
Σε ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας αναφέρεται:
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους παρευρέθηκαν στη Μονή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, στην Ἱερὰ Μονὴ Τιμίου Προδρόμου Καλλέργη για τη φιλοξενία που μας πρόσφερε απλόχερα και στον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Σίμων Βουτυριάδη, στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου και στους αντιδημάρχους, Όλγα Δραμουντάνη, Γρηγόρη Καλογερίδη, Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, στην πρόεδρο της Κοινότητας Καστελλίου, Μαρία Σκουλούδη, στην πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για την Κρήτη, Μαρία Πιτσικάκη, που μας τίμησαν με την παρουσία τους».
Τα φαγητά
Τα φαγητά προσφέρθηκαν κατά την εκδήλωση της Κυριακής είναι:
Αποστολιανό ασπρομάτικο φασόλι με πλατσόραβδα, συμπεθεριό του κήπου, ντολμάδες με στάρι, μελιτζάνες γιαχνί, ρεβίθια κοκκινιστά, ρεβίθια με πράσα, πλακί γιαχνί, μελιτζάνες στο τηγάνι, βρουβόπιτες, ντολμαδάκια με αμπελοβλαστούς, βλίτα γιαχνί, κουκόφαβα, χοχλιοί με πατάτες και κολοκύθια, σταρένιο ψωμί, εφτάζυμο ψωμί και ντάκο, κρητικά λουκούμια, λαδοκούλουρα.