«Χωρίς ανάσα» το προσωπικό του Λιμενικού στην Κρήτη λόγω των μεταναστευτικών ροών

Με δραματικούς τόνους περιγράφει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια την επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στο νησί εξαιτίας της εκτίναξης των μεταναστευτικών ροών, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση, οι ροές μεταναστών προς την Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Η Ένωση κάνει λόγο για ακραία επιχειρησιακή πίεση στο υπάρχον προσωπικό, που καλείται να ανταπεξέλθει σε διαδοχικά περιστατικά διάσωσης, μεταφοράς και φύλαξης μεταναστών υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία διαλείμματα ανάπαυσης.

Μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων που επισημαίνει η Ένωση είναι τα εξής:

  • Τα πλωτά μέσα επιχειρούν με μονό πλήρωμα, γεγονός που προκαλεί υπέρμετρη καταπόνηση των στελεχών και θέτει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή επάρκεια. Η μεταφορά και φύλαξη μεταναστών σε γεμάτα λεωφορεία, χωρίς επαρκή πρόβλεψη για την ασφάλεια και την υγεία των στελεχών.
  • Τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών, αναγκάζονται να παραμένουν για ημέρες εντός των πλοίων της γραμμής Σούδα–Πειραιά λόγω ελλείψεων, με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνσή τους. Η Ένωση ζητά να εξεταστούν άμεσα οι παρακάτω παρεμβάσεις: Μηνιαίες μετακινήσεις προσωπικού προς την Κρήτη κατά το πρότυπο του Ανατολικού Αιγαίου. Ενίσχυση των πλωτών μέσων με διπλά πληρώματα και επάνδρωση από παραγωγικές σχολές. Αναθεώρηση του οργανωτικού σχεδιασμού και αύξηση των οργανικών θέσεων σε όλη την Κρήτη.
  • Στελέχωση του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών πριν αποδυναμωθεί λόγω αποστρατειών. Αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης από την 4η στην 3η κατηγορία. Όπως καταλήγει η επιστολή της Ένωσης, η ενίσχυση των δυνάμεων της Δυτικής Κρήτης δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων, την ασφάλεια των λιμανιών και την ομαλή διεξαγωγή της τουριστικής περιόδου.