Ξεσηκωμός και στην Κρήτη
Λίγο πριν την έναρξη των επεισοδίων…

Μετά τη Σύρο και τη Ρόδο, ήρθε χθες η σειρά της Κρήτης, όπου πλήθος αλληλέγγυων κατοίκων του νησιού συγκεντρώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, για να εκφράσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή τους στην παρουσία του κρουαζιερόπλοιου “Crown Iris”, που μετέφερε εκατοντάδες Ισραηλινούς τουρίστες.

Το δράμα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι δεν άφησε ασυγκίνητους και τους δεκάδες Κρητικούς που έδωσαν χθες ένα βροντερό «παρών» στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, υψώνοντας την σημαία της δοκιμαζόμενης χώρας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι δεν έζησαν για πρώτη φορά αυτού του είδους τις αντιδράσεις, αφού και σε προηγούμενα λιμάνια της χώρας που επισκέφθηκαν, έζησαν την «θερμή υποδοχή» των συγκεντρωμένων Ελλήνων.

Στήριξη στον λαό της Παλαιστίνης από τους συγκεντρωμένους

Τα μικροεπεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που είχαν μετατρέψει σε «φρούριο» το λιμάνι της πόλης, δεν έλειψαν, αλλά δεν ήταν και μεγάλης έντασης και έκτασης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το λιμάνι ήταν απροσπέλαστο από νωρίς χθες το πρωί, για όσους δεν είχαν λόγο παρουσίας εκεί.

Επισήμως, έγιναν τέσσερις προσαγωγές. Η Eισαγγελία Λασιθίου ενημερώθηκε από τις Αρχές και αφού δεν προέκυψε λόγος για τη σύλληψή τους, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πριν από τις προσαγωγές αυτές, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη λίμνη του Αγίου Νικολάου. Οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, υψώθηκαν συνθήματα και ακολούθησε η πορεία προς το λιμάνι.

Από τη μία στιγμή στην άλλη, η κατάσταση ξέφυγε προς στιγμή, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Το έργο της ΕΛ.ΑΣ. βοήθησαν και οι λιμενικοί, που επίσης περιφρουρούσαν τον χώρο του λιμανιού.

Χρήση χημικών διέλυσε το πλήθος

Σύντομα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για την Παλαιστίνη, ενώ από την άλλη, οι περίπου 1.500 εκδρομείς από το Ισραήλ αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και mini bus, για να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους.

Το πλοίο αναχώρησε χθες στις 8 μ.μ., όπως ήταν προγραμματισμένο, ωστόσο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο μέχρι το “Crown Iris” να σηκώσει άγκυρα.