Νέο ρεκόρ έσπασε ο ταμιευτήρας του φράγματος του Αποσελέμη, καθώς ξεπέρασε τα 15 εκατ. m3 νερού, και όπως εκτιμάται εάν συνεχιστούν με την ίδια δυναμική οι βροχοπτώσεις είναι ρεαλιστική η προοπτική της υπερχείλισής του. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του ΟΑΚ κ. Δημήτρη Κουνενάκη, από την έναρξη της βροχομετρικής περιόδου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και χθες Δευτέρα, 11.02.2019, στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη έχουν μπει 14.373.693 m3.
Ειδικότερα, από προχθές μέχρι χθες εισήλθαν στο φράγμα 197.594 m3, δηλαδή περίπου 8.233 m3/h κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη πλέον να διαθέτει 15.484.650 m3. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Φ. Καζάση, με βάση της προβλέψεις καιρού, που δείχνουν επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και έντονες βροχοπτώσεις, όλα δείχνουν ότι το φράγμα μπορεί να προσεγγίσει 20 εκ. κυβικά νερού και πιθανόν να υπερχειλίσει.
Στο μεταξύ αύριο πρόκειται να συναντηθούν οι τρεις ΔΕΥΑ, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, με τη διοίκηση του ΟΑΚ, προκειμένου να αποφασιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του φράγματος σε ό,τι αφορά τις ποσότητες νερού που διαθέτει. Η σύσκεψη συγκαλείται προκειμένου να ξεκινήσει από 1η Μαρτίου η διαδικασία τροφοδοσίας των τριών Δήμων με νερό και παράλληλα να αποφασιστεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί την τρέχουσα χρονιά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φώτη Καζάση, η γενικότερη προσέγγιση που γίνεται σε σχέση με την κοστολόγηση του νερού, είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διατηρηθεί χωρίς αυξομειώσεις η χρέωση που ισχύει σήμερα και είναι 19 λεπτά το κυβικό μέτρο, καθώς εκτιμάται ότι το ενιαίο τιμολόγιο είναι μια χρέωση που θεωρείται δίκαιη και για τις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, αυτή τη φορά είναι σημαντικό το θέμα της τροφοδοσίας του νερού να εξελιχθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί μια ορθολογική διαχείριση. Όπως σημειώνει αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με της δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης οι οποίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα λαμβάνουν ελεγχόμενες ποσότητες νερού.
Δηλαδή όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης ο σκοπός είναι να διατεθούν οι ποσότητες νερού με τρόπο ώστε να κρατήσουμε το νερό για δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα προταθεί στον Δήμο Ηρακλείου να αρχίσει να τροφοδοτείται με 8 εκατ. νερού φέτος και την επόμενη χρονιά. Μέσα στον Απρίλιο εάν εκτιμηθεί ότι οι ποσότητες νερού στο φράγμα είναι τέτοιες που μπορούν να διατεθεί στα δίκτυα των Δήμων μεγαλύτερη τροφοδοσία, θα ενισχυθούν με περισσότερες ποσότητες.
Φράγμα Βαλσαμιώτη
Στο μεταξύ κατεβάζει ρολά το φράγμα του Βαλσαμιώτη καθώς δεν υπάρχει πρακτικά λύση στο επίμαχο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που εμφανίζει, σε σχέση με τις μεγάλες απώλειες νερού.
Όπως είναι γνωστό, το μεγάλο αυτό έργο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα αφού εκτός από τις σοβαρότατες διαρροές νερού, βρίσκεται στον αέρα και το σύστημα των δικτύων μεταφοράς νερού που είναι αναγκαία για την ομαλή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σημαντικών καλλιεργούμενων περιοχών.
Χθες με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα «να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό, ασφαλές και σύμφωνο με τις ισχύουσες προδιαγραφές και των προβλεπομένων από την Έγκριση Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων – Διοικητική Αρχή Φραγμάτων.
Εφόσον τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, κατά της βεβαίωσης περαίωσης του Φράγματος Βαλσαμιώτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και κατά της πράξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος να υλοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Μέχρι τότε η στάθμη της λίμνης θα διατηρείται περίπου στο 20% της μέγιστης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης εμπειρογνωμοσύνης».