Τα μπρος πίσω παίρνει ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου για την μετατροπή του θρυλικού ξενοδοχείου Μίνωος στην 25ης Αυγούστου ως κέντρου κρητικής διατροφής.
Έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας ενημερώνει τη Λότζια ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην αντιστήριξη του ιστορικού κτηρίου το οποίο η πολεοδομία έχει χαρακτηρίσει ετοιμόρροπο, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασκαφές στον αύλειο χώρο του διατηρητέου κτηρίου αλλά και στα υπόγεια του μνημείου.
Μοιραία η διαδικασία αυτή παραπέμπει για τις καλένδες το σχέδιο του Δήμου για την άμεση αξιοποίηση του ως κέντρο κρητικής διατροφής με βάση τη μελέτη που είχε καταθέσει στην οποία έχουν επισυναφθεί μια σειρά από παρατηρήσεις. Οι εξελίξεις αυτές μοιραία αναθεωρούν τον αρχικό σχεδιασμό της Λότζια, αφού για να γίνει η αντιστήριξη και οι ανασκαφές θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι ουσιαστικά ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός της αξιοποίησης του μνημείου.
Όπως είναι γνωστό, το εγχείρημα της αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου Μίνωος στην 25ης Αυγούστου ως κέντρου κρητικής διατροφής είχε δρομολογηθεί να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πακέτο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ωστόσο μετά από το έγγραφο της αρχαιολογίας, μοιραία ο αρχικός σχεδιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Σισαμάκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απάντηση του Υπουργείου έρχεται με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση που φτάνει στα δύο χρόνια στη διάρκεια των οποίων κλιμακώθηκαν τα προβλήματα στατικής επάρκειας που αντιμετωπίζει το ιστορικό κτήριο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν αλλεπάλληλα περιστατικά πτώσης λίθων του κτηρίου γεγονός που ανάγκασε την πολεοδομία να προχωρήσει στην έκδοση πρωτόκολλου κατεδάφισης. Έτσι η υπηρεσία αναγκάστηκε να επανέλθει, αναδεικνύοντας το εύρος των προβλημάτων που έχει προκληθεί και τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια ασφάλεια από μια πιθανή κατάρρευση ή μια πτώση λίθων.
Υπό την πίεση αυτή, η Αρχαιολογία απάντησε ότι ζητά την αντιστήριξη του κτηρίου από το Δήμο Ηρακλείου, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές, γεγονός που βάζει στον πάγο το σχεδιασμό για την αποκατάσταση του πρώην ξενοδοχείου και τη λειτουργική ένταξη του στον πυρήνα της παλιάς πόλης.
Η ιστορία του δημοτικού κτηρίου της 25ης Αυγούστου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, το δημοτικό κτήριο από την εποχή της βενετοκρατίας είχε εξέχουσα θέση και χρήση. Μάλιστα, στην τουρκοκρατία αναφέρεται η ύπαρξη στοάς παράλληλης με τον δρόμο. Μετά τον εμπρησμό του 1898 ιδιοκτήτης εμφανίζεται το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου.
Το 1919 το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου αναθέτει στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό τον σχεδιασμό ενός τριόροφου μεγάρου στο βορεινό τμήμα, ενώ το νοτικό παρέμεινε διόροφο.
Aργότερα, στα δυό κτήρια στεγάστηκε το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ». Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο, το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του.
Το μέγαρο, μαζί με άλλα δύο κτήρια της απέναντι πλευράς της 25ης Αυγούστου, που είχαν ήδη κατασκευαστεί επίσης με σχέδια του Κυριακού, δέσποζαν στην αρχή της οδού «Πλάνης», διαμορφώνοντας την πρώτη εικόνα για όποιον έφτανε στην πόλη. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό και περιέρχεται σε αχρηστία. Το 1981 το ακίνητο υπάγεται στο από 19.12.81 Π.Δ. της οδού 25ης Αυγούστου. Το 2010 χαρακτηρίζεται διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα.