ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ξενοδοχεία: Υψηλές πληρότητες για ακόμη ένα μήνα

Στα ύψη παραμένει τον Σεπτέμβριο η τουριστική κίνηση στην Κρήτη και στα ξενοδοχεία πόλεως.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα ξενοδοχεία του Ηρακλείου έχουν διαθεσιμότητα μόλις 6% σύμφωνα με το booking που και για τον Οκτώβριο δείχνει πληρότητα της τάξης του 80%.

“Σαφώς η κίνηση παραμένει πολύ αυξημένη” είπε στην “Π” ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου επισημαίνοντας ότι  αυτή η εικόνα υπάρχει και για στα resort και για τα ξενοδοχεία πόλεων. Εκτιμά μάλιστα ότι οι πληρότητες μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα είναι πάνω από 85%.

“Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχει μεγάλη δυναμική αναφορικά με τις ξενοδοχειακές πληρότητες ενώ στη συνέχεια θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής” ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Ο κ. Βλατάκης σημείωσε ότι θα έχουμε πτήσεις και το Νοέμβριο.

Στο 90% οι πληρότητες στο Λασίθι

Σε μια πολύ δυναμική  τουριστική σεζόν εξελίσσεται η φετινή για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου που περιλαμβάνει πολύ γνωστές τουριστικές ζώνες  όπως τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, τη Σητεία και το Μακρύ Γυαλό. Ο Σεπτέμβριος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Μανώλη Βαρκαράκη, για την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου «είναι σαν ένας δεύτερος Αύγουστος» με τις πληρότητες σε ξενοδοχεία να ξεπερνούν το 90 ή και το 95%.

«Από τη μια το κλίμα της Κρήτης που κάνει ιδανικές τις διακοπές και από την άλλη η σταθερή αξία που έχει το νησί, έχουν διαμορφώσει μια πραγματικότητα ιδιαίτερα ικανοποιητική για τον τόπο μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρκαράκης ο οποίος διευκρίνισε ότι «ο Σεπτέμβριος ως μήνας έχει την τουριστική κίνηση του Αυγούστου, με καλύτερης ποιότητας επισκέπτες και περισσότερη ησυχία».

Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης
Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης

Οι εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου για την πορεία της σεζόν, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τις κρατήσεις, είναι πως και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η εικόνα του τουρισμού θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η λήξη της υπολογίζεται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

«Μια καλή τουριστική σεζόν βέβαια, σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, δεν σημαίνει και μια καλή χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα. Η φετινή σεζόν είναι μια πολύ δυναμική σεζόν και αυτό μας χαροποιεί, πλην όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χρονιά εν μέσω ενεργειακής κρίσης, που έχει εκτοξεύσει τα κόστη στα ύψη. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος» συμπλήρωσε ο κ. Βαρκαράκης.

Το ίδιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι φορείς του τουρισμού στην περιοχή της Σητείας, στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας Γιάννης Κακουράκης, ανέφερε ότι στις τουριστικές ζώνες όπως η πόλη της Σητείας, ο Μακρύ Γυαλός και το Παλαίκαστρο η κίνηση εξακολουθεί να είναι δυναμική, με πληρότητες που κυμαίνονται από το 60-80%.

«Για την περιοχή μας φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά, που ξεπέρασε την περσινή και πλησίασε τα νούμερα του 2019» ανέφερε ο κ. Κακουράκης, που πρόσθεσε ότι «μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η εικόνα».

Η περιοχή της Σητείας και φέτος συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο ξένων  επισκεπτών, αλλά και Ελλήνων.

«Αυτός είναι και  ο λόγος που από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, αρχίζει  να μειώνεται η τουριστική κίνηση. Οι διακοπές για τους Έλληνες παραδοσιακά ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω σχολείων κλπ» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, ότι του χρόνου θα ενισχυθεί το ρεύμα από το εξωτερικό, αν ανοίξει για πτήσεις τσάρτερ ο Δημοτικός Αερολιμένας Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος».