Μπορεί το μεγάλο έργο Γούρνες-Χερσόνησος να παραδόθηκε, και να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, αλλά εκκρεμούν ακόμα μια σειρά συμπληρωματικών παρεμβάσεων που τώρα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για την κατασκευή του κόμβου των Γουρνών, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εργασίες διαμόρφωσής του και η σύνδεσή του με την παλιά εθνική οδό.
Το δεύτερο τμήμα του έργου που εκκρεμεί είναι ο ανισόπεδος κόμβος του Καστελλίου, που όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, επειδή η υλοποίησή του αναμένεται να προκαλέσει σειρά από κυκλοφοριακά προβλήματα και για τον λόγο αυτό έχει μετατεθεί χρονικά η κατασκευή του για μετά τις 15 του Σεπτέμβρη, ώστε να έχει περάσει η τουριστική σεζόν.
Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθούν οι εργοταξιακές ρυθμίσεις που θα επιβληθούν, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες εργασίες για τη διαμόρφωση του κόμβου των Γουρνών και η ολοκλήρωση της σύνδεσής του με τη νέα εθνική οδό. Όπως εξηγεί ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης, ο χρόνος ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου φτάνει τους 2,5 μήνες και όπως υπογραμμίζει δεν θα επηρεαστεί η κυκλοφορία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δεν κόβουμε καμία κίνηση. Όλες οι κινήσεις θα γίνονται κανονικά με μικρές παραλλαγές που θα γίνουν.
Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η κίνηση της κεντρικής αρτηρίας της νέας εθνικής οδού». Ο ίδιος σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και άρτια έργα και λόγω της ολοκλήρωσης της αρτηρίας πήρε και το πρόγραμμα αποθεματικό για να το κατανείμει σε άλλα έργα. Είναι ένα έργο πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και υποδειγματικό σε σχέση με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο νέος ΒΟΑΚ.
Πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο μήκους εννέα χιλιομέτρων με παράπλευρο δίκτυο στο μεγαλύτερο μήκος του και δεξιά και αριστερά, και βελτίωση καθέτου δικτύου». Ο κ. Αγαπάκης συμπληρώνει ότι «είναι το μοναδικό κομμάτι του βόρειου οδικού άξονα το οποίο εξελίσσεται χωρίς να παρεμβάλλονται άλλες προσβάσεις ή ισόπεδες διασταυρώσεις και κόμβοι παρά μόνο ανισόπεδοι. Ο νέος οδικός άξονας έχει πλάτος 22.60μ. – 24.50μ. με νησίδες που παρεμβάλλονται σε κάποια σημεία και έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Το εντυπωσιακό στοιχείο του έργου είναι ότι έχει μια κοιλαδογέφυρα 440 μ. (κατασκευασμένη με τη μέθοδο της προβολοδόμησης που σημαίνει ότι ενώ είμαστε επάνω στη γέφυρα την κατασκευάζουμε).
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Κρήτη, η οποία με τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα, αφού έχει λίγα μεσόβαθρα αλλά και μεγαλύτερα ανοίγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη γέφυρα έχει άνοιγμα 110 μέτρα (!) ενώ οι κλασικές γέφυρες έχουν άνοιγμα 40 μέτρα… Δηλαδή το ένα βάθρο από το άλλο έχει απόσταση 109 μέτρα.
Πρόκειται για την καλύτερη γέφυρα στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά γεωμετρικά αλλά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της. Ο δρόμος Χερσόνησος. Γούρνες είναι ένας αυτοκινητόδρομος που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα αντίστοιχα σύγχρονα έργα που έχουν γίνει στη υπόλοιπη Ελλάδα».