Mε σύνθημα «Σώστε την Παπούρα!-Ένα εμβληματικό μνημείο καταστρέφεται!» ξεκίνησε στο διαδίκτυο εκστρατεία διάσωσης με την συλλογή υπογραφών από πολίτες(https://secure.avaaz.org/…/upourgeio_politismou…/…).
«Δεν αγωνιζόμαστε -επισημαίνει ηκυρία Κωνσταντίνα Μπουμπουλάκη της ομάδας SavePapoura- γιατί είναι εύκολο. Αγωνιζόμαστε γιατί είναι σωστό.
Το βουνό της Παπούρας δεν είναι πλεονάζον εμπόδιο. Είναι μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής σύλληψης με γεωμετρικά αρθρωμένη και δομημένη κατασκευαστική ακρίβεια, η οποία καταδεικνύει σύνθετη γνώση γεωμετρίας, χωρικής οργάνωσης και μνημειακής πρόθεσης… Είναι Μνήμη, Πολιτισμός, Τόπος… Αλλά και μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης στα πλαίσια ενός οργανωμένου στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού.
Για εμάς, για όσους έρχονται μετά.
Γιατί η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα – είναι συναίνεση.
Έχει δημιουργηθεί κι αυτό. Μπορείς να μπεις, να ενημερωθείς και αν συμφωνείς να ψηφίσεις…».
ΣΑΝΗ: Αποτελεί υπόθεση-ορόσημο για την πολιτιστική πολιτική του τόπου
Εντωμεταξύ, οΣύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου παρακολουθεί με ιδιαίτερο
ενδιαφέρον τις αρχαιολογικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κορυφή του βουνού Παπούρα.
«Η Παπούρα -αναφέρει-δεν είναι απλώς ένας ακόμα απειλούμενος αρχαιολογικός χώρος. Λόγω της σημασίας της, αποτελεί υπόθεση-ορόσημο για την πολιτιστική πολιτική του τόπου. Αν δεν προστατευθεί ένα τόσο σπάνιο και αρχιτεκτονικά πρωτοποριακό μνημείο, ακυρώνεται στην πράξη κάθε στρατηγική διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
«Το μνημείο, όμως, όπως υπογραμμίζεται, απειλείται σήμερα από την επικείμενη εγκατάσταση συστημάτων αεροναυτιλίας στο πλαίσιο των συνοδών έργων του νέουδιεθνούς αερολιμένα. Η προγραμματισμένη επέμβαση περιλαμβάνει βαριές κατασκευαστικές δραστηριότητες, όπως λατόμευση με χρήση εκρηκτικών, που ενδέχεται να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο υπό ανασκαφή αρχαιολογικό σύνολο. Παράλληλα, υπονομεύεται ο στόχος της μελλοντικής ανάδειξης του χώρου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού πάρκου, ενώ διαταράσσεται ανεπανόρθωτα το αρχαιολογικό και το πολιτισμικό τοπίο.
Τονίζουμε πως η τοποθέτηση των συστημάτων αεροναυτιλίας δεν είναι νομικά αποδεκτή εντός του μνημειακού συνόλου του βουνού της Παπούρας, το οποίο τελεί υπό αρχαιολογική διερεύνηση, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 10 του Αρχαιολογικού Νόμου 4858/2021 και το άρθρο 24 του Συντάγματος. Η ίδια αρχή προκύπτει και από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας, όπως η Σύμβαση της Γρανάδας και το πνεύμα της Σύμβασης του Faro, που τονίζει την ανάγκη διατήρησης της αυθεντικότητας του πολιτιστικού τοπίου και της ενεργού συμμετοχή ςτης κοινωνίας.
Η πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού για τετελεσμένη απόφαση εγκατάστασης του radar, πριν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υπονομεύει την αρχή της θεσμικής διαφάνειας και ακυρώνει κάθε έννοια επιστημονικής και πολιτιστικής λογοδοσίας. Δεν είναι δυνατόν, σε μια χώρα όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων ασκεί αυστηρό έλεγχο, ακόμα και σε ιδιωτικά κτίσματα με οπτική επαφή προς μνημεία, να θεωρείται θεμιτή η τοποθέτηση ενός τόσο παρεμβατικού έργου εντός ενός αρχαιολογικού συνόλου υπό έρευνα».
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, στο πλαίσιο της θεσμικής και επιστημονικής του ευθύνης, δηλώνει με σαφήνεια:
- «Την αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων αεροναυτιλίας στο όρος Παπούρα.
- Την ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών με σκοπό την τοποθέτηση των συστημάτων σε διαφορετικό σημείο πέραν του συγκεκριμένου βουνού, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
- Την ανάγκη απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της αρχαιολογικής ανασκαφής.
- Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου σε επισκέψιμο μνημείο.
- Τη διαφύλαξη της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της θεσμικής διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τις εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».