Άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί οι κοπές δέντρων στον πευκώνα των Δειλινών, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο υιοθέτησε πλήρως τα επιχειρήματα του Δήμου Ηρακλείου και αποφάσισε να μην κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει δημότες για να μπλοκάρουν τις κοπές των δέντρων.
Οι κοπές των δέντρων γίνονται στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται να κοπούν 68 πεύκα, 4 μυόπορα και ένας ιβίσκος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης λόγω επικίνδυνης κλίσης των κορμών τους. Επίσης στην απόφαση του Σώματος γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και ηλεκτρικούς μετασχηματιστές και λόγω κακής ανάπτυξης ή ξήρανσής τους.
Η Λότζια ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κοπές καθώς υπάρχει μείζον θέμα απένταξης από το πρόγραμμα «life Grin» που πρόκειται να αναπτυχθεί στον πευκώνα των Δειλινών και απώλειας της χρηματοδότησης, αν δεν γίνουν άμεσα οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης προβλέπεται η εξυγίανση των πευκώνων, η εγκατάσταση νέου, «έξυπνου», αυτόματου αρδευτικού δικτύου, καθώς και η φύτευση 13.436 νέων φυτών σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη.
Στο μεταξύ η αρχιτέκτονας κ. Βάνα Σφακιανάκη η οποία εκπροσωπεί τους κατοίκους που αντιδρούν στις κοπές, τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό. Ξεκίνησε η διαδικασία των κοπών με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, η οποία έλεγε ότι για την άρση της επικινδυνότητας στα Δειλινά πρέπει να κόψουμε 73 δέντρα και ότι υπάρχει μια έγκριση από τη Δασική Υπηρεσία.
Στην πορεία αποδείχτηκε ότι αυτή η έγκριση από τη Δασική ήταν έγκριση υλοτομίας και όχι έγκριση μελέτης. Ενώ ο κύριος λόγος ήταν η άρση της επικινδυνότητας, αυτό που γίνεται τώρα αυξάνει την επικινδυνότητα.
Η έκθεση που φέραμε στο δικαστήριο και επικαλεστήκαμε για να αναστείλουμε την κοπή ήταν ότι, αν κόψεις τόσο πολλά δέντρα σε ένα δασάκι, τότε δημιουργείς συνθήκες να είναι πιο ευάλωτα τα υπόλοιπα και να μπορούν έτσι να πέφτουν ευκολότερα.Πέρα δηλαδή από όλα τα άλλα που λέμε αυτό τον καιρό, ότι δεν πρέπει να ψηλά δέντρα να αποψιλώνονται και να μετατρέπεις ένα δασάκι σε πάρκο, αυτή τη στιγμή οι ενέργειες του Δήμου αυξάνουν την επικινδυνότητα.
Αυτό είπε ο κ. Ζάγκας στο δικαστήριο και εξήγησε ότι αν θέλεις να κάνεις κάτι σε ένα χώρο που είναι εγκαταλελειμμένος πολλά χρόνια και που είναι πυκνά τα δέντρα, τότε πρέπει να απομακρύνεις πρώτα τα ξερά, να ελαφρύνεις τα υπόλοιπα, να φυτέψεις καινούρια δέντρα στα κενά και παρακολουθώντας την πορεία των νέων δέντρων μόλις διαπιστωθεί ότι εξελίσσονται καλά, τότε πια μπορείς να αρχίσεις να αφαιρείς τα πιο κατεστραμμένα παλαιά δέντρα.