Ακόμα και πίσω από τις μάσκες, τα παιδιΚά βλέμματα και χαμόγελα φώτισαν τα σ`χολεία
Ακόμα και πίσω από τις μάσκες, τα παιδικά βλέμματα και χαμόγελα φώτισαν τα σχολεία

Άφησαν το χέρι της μαμάς τους στην πόρτα του σχολείου, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τα πρωτάκια μπήκαν μόνα τους για πρώτη φορά στο Δημοτικό. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και ο αγιασμός έγινε σε συνθήκες κοροναϊού, με αποστάσεις, μαθητές που άκουγαν τον ιερέα από τις τάξεις τους, αρνητικά αποτελέσματα self ή rapid test για μαθητές και εκπαιδευτικούς και υγειονομικά πρωτόκολλα που για πρώτη μέρα τέθηκαν σε ισχύ.

Στα θετικά της φετινής χρονιάς αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των διορισμών έχουμε λιγότερα κενά σε σχέση με προηγούμενες φορές. Ως το τέλος της βδομάδας, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα έχουν στείλει τυχόν ελλείψεις στο Υπουργείο Παιδείας και στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται η β΄φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.

αγιασμός σχολεία
Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στους κόλπους των εκπαιδευτικών, στην Κρήτη έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά, αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, εκτιμάται πως ξεπερνά το 80% με 85% ενώ σε κάποιες περιφερειακές ενότητες ακόμα και το 90%.

Αναφορικά με τους μαθητές άνω των 12 ετών, οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να έχουν συγκεντρώσει δεδομένα ως το τέλος της βδομάδας.

αγιασμός σχολεία
Παράλληλα, τηρήθηκε το έθιμο των τελευταίων χρόνων, τα βιβλία ήταν στα σχολεία από τις αρχές του καλοκαιριού και χθες οι μαθητές έφυγαν με «φουσκωμένες» τσάντες.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει στην «Π» πως η χθεσινή ημέρα του αγιασμού κύλησε ομαλά για όλη την Κρήτη.

Θετικά τεστ είχαμε σε ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών, τα οποία έμειναν στο σπίτι και δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των σχολείων.

Όσο αφορά στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν αναφέρθηκαν θετικά αποτελέσματα.

αγιασμός σχολεία
Σημειώνει πως στο Ηράκλειο μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η αποστολή των self test που θα έχουν στη διάθεσή τους τα σχολεία, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όταν θα υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού. Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα φτάσουν για τα δημοτικά σχολεία 18.153 self test, ενώ για τα γυμνάσια και λύκεια 25. 282, με τον κ. Καρτσωνάκη να εξηγεί ότι ήδη έχει παραλειφθεί μια μεγάλη ποσότητα, που έχει αρχίσει και διανέμεται στα σχολεία.

Ο κ.Καρτσωνάκης παρευρέθηκε στον αγιασμό στο Καπετανάκειο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, συμπληρώνοντας ότι η στόχευση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και η διδασκαλία να γίνεται διά ζώσης θα επιτευχθεί «με την προσπάθεια όλων και την τήρηση των μέτρων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δίχρονη πάει καλά

Την περσινή χρονιά, έγινε ένα… πείραμα όσο αφορά στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Ηράκλειο καθώς υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία μαθητών, νηπιαγωγών και γονέων μέχρι να τοποθετηθούν οι απαραίτητες αίθουσες, τόσο από τον Δήμο Ηρακλείου όσο και από τις Κτιριακές Υποδομές.

Φέτος, όλα τα 4χρονα βρήκαν μια θέση στα Νηπιαγωγεία του Ηρακλείου, όπως έχει γράψει η «Π» λειτουργούν τα εξής παραρτήματα: του 25ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου σε αίθουσα του Α ΚΕΠΑ, του 57ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου σε μισθωμένες αίθουσες επί της οδού Ανθέων 33, του 31ου Νηπιαγωγείου σε αίθουσα του 15ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, του 2ου Νηπιαγωγείου Βουτών σε μία αίθουσα του ΠαΓΝΗ.

Όλοι, βέβαια, τονίζουν πως το θέμα της σχολικής στέγης, ειδικά στα Νηπιαγωγεία, είναι κρίσιμο, παιδιά 4 και 5 ετών δεν έχουν μια αυλή για να κάνουν διάλειμμα ενώ γενικότερα τα κτήρια που τα φιλοξενούν είναι ακατάλληλα. Συνεπώς, η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου δεν τελειώνει εδώ, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για να λυθεί το θέμα των κτηρίων των Νηπιαγωγείων δια παντός.

αγιασμός σχολεία

Πλατφόρμα επιτήρησης κρουσμάτων

Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα, το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο επιτήρησης των κρουσμάτων στα σχολεία.

Το νέο “όπλο” που προστίθεται στην επιστημονική φαρέτρα, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στόχο την καλύτερη καταγραφή, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας στην εκπαίδευση.

Εκεί θα καταγράφονται:

τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων στα παιδιά,

ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εντοπίζονται ανά τάξη αλλά και οι επαφές τους,

ποια τμήματα -ή ακόμη και σχολεία- θα βρεθούν σε καθεστώς “αυξημένου ελέγχου” εξαιτίας εστιών διασποράς,

ποια έκλεισαν με τον αλγόριθμο 50% +1 κρούσματα ανά τάξη.

Το εργαλείο αυτό θα περιλαμβάνει, όχι μόνο τις εστίες διασποράς στα σχολεία, αλλά και την εξέλιξή τους, μέσω των δευτερογενών λοιμώξεων.

Τα μέτρα στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού  ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή  βεβαίωση αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Οι μαθητές πρέπει να επιδεικνύουν δήλωση αρνητικού  αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, και παρέχεται δωρεάν.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για μη εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.