Η ΜΙΚΡΗ ΜΕΛΙΝΑ

Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης η υπόθεση για τις συνθήκες θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη καθώς, ως γνωστόν, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας κ. Χριστόπουλος. Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε με ταχύτατες διαδικασίες ενόψει του κινδύνου παραγραφής.

Στο εδώλιο θα καθίσει εκ νέου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό του αδικοχαμένου παιδιού. Είχε αθωωθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο, όμως ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης.

Ωστόσο, πριν καλά καλά ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης της αναισθησιολόγου, με την οποία ζητούσαν να απορριφθεί η έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης της γιατρού με το σκεπτικό ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ρητώς ο νόμος για εμπεριστατωμένη και απόλυτα αιτιολογημένη έφεση.

Η εισαγγελέας της έδρας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης, όμως το δικαστήριο την έκανε δεκτή και έτσι η υπόθεση έκλεισε πριν ξεκινήσει. Η εξέλιξη αυτή ήταν ένα σοκ για την οικογένεια που αποχώρησε πικραμένη από τα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά του δικαστηρίου προκειμένου ο αντεισαγγελέας που θα «χρεωνόταν» την υπόθεση να έχει μία συνολική εικόνα βάσει της οποίας θα προχωρούσε ή όχι στην κατάθεση αίτησης αναίρεσης. Μία παρέμβαση που κράτησε τελικά «ζωντανή» ποινικά την υπόθεση.

Στο μεταξύ, όπως έχει γράψει η «Π», το ποσό των 460.000 ευρώ  υποχρεούται να καταβάλει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην οικογένεια της 4χρονης Μελίνας. Με απόφαση του, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αποφαίνεται ότι λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο της 4χρονης και ως εκ τούτου θεμελιώνεται η σχετική αποζημιωτική ευθύνη  για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν μέλη της οικογένειας του άτυχου παιδιού.

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αναλύει διεξοδικά το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης, στην οποία κατέληξε στηριζόμενο αφενός στο σύνολο του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας (συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών γνωματεύσεων), αφετέρου συνεκτιμώντας την πρωτόδικη αθωωτική απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, με κατηγορούμενη την αναισθησιολόγο.