Στραμμένο το βλέμμα και στη μεγάλη διασύνδεση.

Με κάθε επισημότητα και παρόντες τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος, όσο και τον πρόεδρο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, υπογράφτηκε χθες στο Δημαρχείο Κισσάμου η σύμβαση για τη λεγόμενη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης και Πελοποννήσου.

 

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού εναλλασσόμενου ρεύματος τάσεις 150 κιλοβάτ και μεταφορικής ικανότητας 2 x 200 μεγαβάτ. Οι υπογράφοντες τη σύμβαση θεωρούν το έργο υψίστης σημασίας, κάνοντας σαφές ότι η Κρήτη αποκτά ενεργειακή επάρκεια και εισέρχεται σε μια νέα εποχή από πλευράς ενέργειας, τουλάχιστον.

Η κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης, θα καταλήγει σε μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόπολη μέχρι και την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Το υποβρύχιο καλώδιο έχει μήκος 132 χιλιομέτρων με το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, με τον συνολικό προϋπολογισμός του έργου να βρίσκεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Υπογράφτηκε χθες η σύμβαση για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων. Ο υπουργός εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι με την ολοκλήρωση του έργου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης θα καλύπτεται, γεγονός που συνεπάγεται σταδιακή απόσυρση ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2020 και θα οδηγήσει στην κάλυψη της ζήτησης, χωρίς να απαιτείται μόνιμη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα έχει σημαντικά οφέλη και για τα νοικοκυριά, αφού η σύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Μάνος Μανουσάκης έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό έργο που θα καλύψει τις πρώτες ανάγκες επάρκειας του νησιού» με την προοπτική για την πλήρη ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης να προσδιορίζονται στο 2022 όταν θα έχει ολοκληρωθεί θεωρητικά και η λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση».

Υπενθυμίζεται ότι η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα γίνει με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 κιλοβάτ και ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει ως αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χιλιόμετρα θα καταλήγει στο Ηράκλειο, για να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης. Το κόστος του έργου για τη λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σ’ αυτή τη μεγάλη διασύνδεση αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος υποστήριξε στο πλαίσιο δηλώσεών του ότι ο αναπτυξιακός στόχος του νησιού περνά από τη μεγάλη διασύνδεση.

«Είναι σημαντικό ότι προχωρά αυτό το έργο. Περιμένουμε όμως και τη μεγάλη διασύνδεση» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε επίσης ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να βρουν την καλύτερη λύση για να προχωρήσει και το μεγάλο καλώδιο, γιατί υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν, υπάρχει ένας ανταγωνισμός».