Μια μεγάλη επιχείρηση καθαίρεσης παράνομων κατασκευών, που έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης, μπροστά από τη Λότζια και στην πλατεία Δασκαλογιάννη, έχει προγραμματιστεί σήμερα το πρωί.
Συνεργεία της Αποκεντρωμένης με τη συνοδεία όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών θα αρχίσουν να υλοποιούν τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, που αφορούν σε έξι συνολικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Ήδη από χθες κάποιοι επέλεξαν να απομακρύνουν μόνοι τους τα σκιάδια που είχαν τοποθετήσει, επιλέγοντας να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη της απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών τους.
Όπως έχει γράψει η «Π» ήδη έχουν εκδοθεί έξι νέες απορριπτικές αποφάσεις που αφορούν σε προσφυγές των καταστηματαρχών, με τις οποίες προσπάθησαν να βάλουν φρένο στην απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για την καθαίρεση των παράνομων κατασκευών που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους.
Οι αποφάσεις μεταβιβάστηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στη διαδικασία που ο νόμος προβλέπει σε σχέση με τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής στο πλαίσιο εφαρμογής των οποίων θα προχωρήσει η καθαίρεση των παράνομα τοποθετημένων κατασκευών. Οι αποφάσεις αφορούν σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου Θεοτοκόπουλου και της πλατείας Δασκαλογιάννη και θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται, καθώς προχωρά η έκδοση πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την καθαίρεση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών που κλείνουν δρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Μετά την απόρριψη των διοικητικών προσφυγών, δίδεται ένα μικρό περιθώριο στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να φροντίσουν μόνοι τους να απομακρύνουν τις αυθαιρεσίες τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα γίνει με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, που θα ξεκινήσουν μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών των καταστημάτων.
Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι φαίνεται να εξελίσσεται σε καλό δρόμο η πρόταση που εξετάζει η Αρχαιολογία σε ότι αφορά κάποια πρότυπα σκιαδίων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις εστίασης. Όπως εξηγεί, υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να γνωρίζουν πως θα κινηθούν και να υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας.
Το πλαίσιο αυτό προϋποθέτει κανόνες και όρια, για να γίνεται σεβαστή και η χρήση του κοινόχρηστου χώρου, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν, ακριβώς επειδή είναι αδιανόητο ο πολίτης να μην έχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα η νοοτροπία της παράνομης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου της πόλης με αυθαιρεσίες που εμποδίζουν την πρόσβαση. Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω.
Το κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε με καθαρότητα και ευθύτητα είναι: «Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις; Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει, αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων; Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα», καταλήγει.