Χανιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής ράμπας εξυπηρέτησης πλοίων στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής ράμπας εξυπηρέτησης πλοίων στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και περιλαμβάνουν εκβάθυνση και προέκταση της εξωτερικής (δυτικής) προβλήτας, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και προσέγγιση μεγάλων πλοίων ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.071.200 ευρώ (με ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Περιφερειακών Λιμένων». Υλοποιείται από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα ράμπα θα κατασκευαστεί, ύστερα από διερεύνηση των καιρικών συνθηκών, της μορφολογίας του βυθού και της ακτογραμμής, και θα αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης ράμπας στη δυτική πλευρά του προβλήτα, υπό γωνία και με μήκος 20 μέτρων. Η νέα υποδομή θα επιτρέπει την προσέγγιση των πλοίων ακόμη και όταν πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί ή βορειοδυτικοί άνεμοι, συνθήκες που σήμερα καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στο λιμάνι.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 9 μήνες.

Ο Δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, δήλωσε: «Η Αγία Ρουμέλη αποκτά μια σύγχρονη και ασφαλή λιμενική υποδομή που θα βελτιώσει τη σύνδεση του οικισμού με τα υπόλοιπα παράλια των Σφακίων. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έναρξη των διαδικασιών δρομολόγησης του έργου είχε ανατεθεί ήδη το 2019, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως τέως προέδρου στο Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του, και ιδιαίτερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr