Τα μπρος πίσω παίρνει το έργο της αντιστήριξης της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όχι μόνο για τον φωτογραφικό όρο που περιείχε στην προκήρυξη, που απέκλειε όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά και γιατί βρίθει σοβαρότατων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων τις οποίες ανέδειξε με παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων εισηγείται την ακύρωση του διαγωνισμού για να τροποποιηθούν οι επίμαχοι όροι της δημοπράτησης, να επανεξετάσει τα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία του έργου, αλλά και για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες στη διαδικασία αδειοδότησης του έργου.
Και τα τρία στοιχεία αυτά ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πλημμελή προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου, που συνδυαστικά με τον φωτογραφικό όρο της προκήρυξης έκαναν τη δημοτική Αρχή να πάρει πίσω το έργο, παρά τις προσπάθειες που αρχικά έγιναν για να προχωρήσει σε αυτό το πλαίσιο.
Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση είχαν παρέμβει οι εργολήπτες και είχαν καταγραφεί πανελλαδικές αντιδράσεις του κλάδου, είχε κατατεθεί προδικαστική προσφυγή, ενώ το θέμα κατήγγειλαν και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Βρύσαλης και Μ. Κασαπάκης που έστειλαν τελεσίγραφο στη δημοτική Αρχή να φροντίσει να μην επαναληφθεί ο «γολγοθάς» του «Καπετανάκειου» στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας!
Η παράταξη έθεσε μια σειρά από ζητήματα από τα οποία απορρέει ότι υπάρχουν σοβαρότατες πολεοδομικές εκκρεμότητες, που αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το έργο. Μάλιστα στην παρέμβαση τους κλιμάκωσαν την πολιτική πίεση, τονίζοντας ότι «η δημοτική Αρχή δείχνει να έχει συνειδητά δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη, εγείρεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τη σκοπιμότητα, καθώς το ίδιο το έργο υπονομεύεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις διασπάθισης χρημάτων των δημοτών.
Μια τέτοια απόφαση αντικειμενικά θα έχει σαν αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται «στον αέρα», αφού με οποιαδήποτε καταγγελία θα «πάγωνε», με αβέβαιο τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί, με άγνωστο το πόσο βαθιά ακόμα θα έπρεπε να βάλει ο ηρακλειώτικος λαός το χέρι στην τσέπη, με σίγουρο τον κίνδυνο εκατοντάδες μαθητές, σε ευαίσθητες ηλικίες και με ειδικές ανάγκες, να βρίσκονταν σε μεγάλη αναστάτωση».