Η κοκαΐνη που κατασχέθηκε είναι 1.700 γραμμάρια
Η κοκαΐνη που κατασχέθηκε είναι 1.700 γραμμάρια

Ήταν 15 ετών  μαθητής  όταν οδηγήθηκε σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων καθώς του αποδίδονταν ότι είχε ενεργό ρόλο στις  ναρκω-μπίζνες των γονιών του. Τότε είχαν βρεθεί στην κατοχή της οικογένειας, θαμμένα σε λιόφυτο,  πάνω από τρία κιλά κόκας.  Ο πατέρας  είχε χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως ο μεγαλύτερος χονδρέμπορος κοκαΐνης στη μεγαλόνησο  ή αλλιώς, ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης. Κατά την Αστυνομία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα έφερνε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Ολλανδία είτε οδικώς είτε με μεταφορικές εταιρείες.

Τελικά ο ανήλικος απαλλάχθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Είχε προβληθεί ο ισχυρισμός ότι ο πατέρας εξουσίαζε το παιδί και το χρησιμοποιούσε στις δουλειές του, ακόμα και με τη βία. Για τον πατέρα «κλήρωσε» ισόβια. Αποφυλακίστηκε ωστόσο υπό όρους το 2020  καθώς διαγνώστηκε με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Έξι και πλέον χρόνια μετά, πατέρας και γιος, 49 και 22 ετών πια, βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τις Αρχές για μία …παρτίδα κόκας από την Ολλανδία. Αυτή τη φορά η κοκαΐνη, βάρους περίπου 1.700 γραμμαρίων-η αξία της αποτιμάται πάνω από 100.000 ευρώ- δεν βρέθηκε θαμμένη σε κάποιο λιόφυτο σε χωριό του Ηρακλείου αλλά «πακεταρισμένη» σε ένα ηλεκτρικό φουρνάκι, μέσα σε νταλίκα μεταφορικής εταιρείας.

Και σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου που για μία ακόμα φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, δούλεψαν υποδειγματικά  και για σχεδόν δύο μήνες κατάφεραν να έχουν… μάτια και αυτιά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δεν είναι πολύς καιρός που τα στελέχη της Δίωξης έθεσαν εκ νέου στο κάδρο της έρευνας τον 49χρονο αλλά και το γιο του, αξιοποιώντας πληροφορίες που ανέφεραν ότι είχαν ενεργοποιηθεί και πάλι στο κομμάτι της μεταφοράς, εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών από την Ολλανδία.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδικασία των επισυνδέσεων ώστε ανάλογα με τα «ακούσματα», να ξέρουν πώς να δράσουν. Τελικά το κομμάτι των τηλεφώνων δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς οι εμπλεκόμενοι ελάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις και είχαν μεριμνήσει να έχουν εφεδρικά «μαύρα» κινητά για τις απαραίτητες συναλλαγές και διαδικασίες.

Η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε ηλεκτρικό φουρνάκι
Η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε ηλεκτρικό φουρνάκι

Στα τέλη Ιανουαρίου πατέρας και γιος ταξίδεψαν  αεροπορικώς μέσω Αθηνών στο Βέλγιο και από ‘κει συνέχισαν στην Ολλανδία. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 22χρονος είχε αναλάβει με το πρόσχημα μετακόμισης  να κάνει όλες τις απαραίτητες  συνεννοήσεις με μεταφορική εταιρεία στο Αίνχοβεν προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει στην Ελλάδα δύο δέματα με μικρό-συσκευές.

Τα δύο δέματα, μέσα στα οποία ήταν κρυμμένη η κόκα,  φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να τα παρέδωσε στον υπεύθυνο της μεταφορικής ο ίδιος ο πατέρας. Οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την εταιρεία και το φορτηγό, ακόμα και για τα στοιχεία που αναγράφονταν πάνω στα δέματα. Δεν γνώριζαν  όμως το πότε και από πού θα μπει η νταλίκα στην Ελλάδα.

Αγωνιούσαν οι αστυνομικοί, αγωνιούσε και ο 49χρονος για την είσοδο της νταλίκας στην Ελλάδα. Πότε και από πού καθώς κινδύνευαν να χάσουν την παρτίδα.

Θα ήταν ασύμφορο ένα τέτοιο δρομολόγιο αν δεν γέμιζε με δέματα η νταλίκα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η αναχώρησή της και να προκληθεί μεγάλη νευρικότητα στον 49χρονο αλλά και στους  αστυνομικούς που έπρεπε να είναι  ανά πάσα ώρα και στιγμή… ετοιμοπόλεμοι επιχειρησιακά.

Σε όλο αυτό το διάστημα της πολυήμερης αναμονής, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έτρεχαν  μία στην Πάτρα, μία στην Ηγουμενίτσα, την άλλη στα σύνορα. Είχαν διακτινιστεί σε όλη την Ελλάδα για να διασφαλίσουν το μπλοκάρισμα της νταλίκας καθώς από τη μεταφορική εταιρεία προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο και έτσι, όπως αναφέρεται, τη μία έλεγαν σε δύο μέρες θα είμαστε Πάτρα, την άλλη διαβεβαίωναν ότι θα είναι σε τρεις μέρες στα σύνορα και πάει λέγοντας.

Τελικά, η νταλίκα εισήλθε στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών να την μπλοκάρουν στη Νάουσα όπου και θα παραδίδονταν τα δύο δέματα σε δεύτερη μεταφορική με προορισμό την Αθήνα όπου θα τα παραλάμβανε μία 40χρονη Αλβανίδα, φίλη του πατέρα. Η γυναίκα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα έστελνε τα πακέτα στην Κρήτη μέσω τρίτης μεταφορικής.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν πια ότι η όλη φάση είχε μπει στην τελική ευθεία όταν είδαν τον 49χρονο να ταξιδεύει στην Αθήνα το Σάββατο και συναντιέται με την 40χρονη Αλβανίδα. Κατάλαβαν πια ότι κανόνιζε τα τελευταία διαδικαστικά. Επέστρεψε στο Ηράκλειο νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Το ίδιο απόγευμα αστυνομικοί της Δίωξης κατάσχεσαν τα δέματα με την κόκα στη Νάουσα και συνάδελφοί τους συνέλαβαν την 40χρονη στην περιοχή της Ελευσίνας. Γύρω στις 8 το βράδυ αστυνομικοί προχώρησαν και στην σύλληψη πατέρα και γιου στο Ηράκλειο.

Πατέρας και γιος αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης. Στα δικαστήρια Ηρακλείου θα οδηγηθεί και η 40χρονη Αλβανίδα που θα μεταφερθεί από Αθήνα μαζί με την κατασχεμένη κόκα.

Να υπενθυμίσουμε  ότι τον Φεβρουάριο του 2021  αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου είχαν μπλοκάρει  στην περιοχή του Σκαραμαγκά, στη διάρκεια κινηματογραφικής επιχείρησης,  φορτηγό – ψυγείο  προερχόμενο από Ολλανδία με τελικό προορισμό την Κρήτη.

Ανάμεσα στους μεταφερόμενους τόνους κρέατος, είχαν «φυτευτεί» κούτες που περιείχαν  3.660 γρ. κοκαΐνη, υψηλής  καθαρότητας με λογότυπο V, καθώς και περίπου 25 κιλά skunk,  μία ισχυρότατη δραστική ουσία που προέρχεται από υδροπονικές καλλιέργειες, οι οποίες κάνουν θραύση στην Ολλανδία και γενικότερα στην Ευρώπη.