Ιδιαίτερα αισθητή σχεδόν σε όλη την Κρήτη, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα, έγινε χθες, λίγο μετά τις 3.30 μετά το μεσημέρι, σεισμική δόνηση εντάσεως 4,9 ρίχτερ, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δόνηση είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 48 χλμ βόρεια – βορειοανατολικά της Σητείας και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
«Είναι ένας σεισμός που έγινε σε μία γνωστή μας περιοχή» δήλωσε o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, «βγάζει» σεισμούς και δεν μας ανησυχεί», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. «Βέβαια θα παρακολουθούμε το φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λέκκας. Το επίκεντρο είναι κάτω από το τόξο του Αιγαίου και έγινε περισσότερο αισθητός στο Λασίθι, την Κάσο και την Κάρπαθο.
Και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει το σεισμό στα 4,9 ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά αργότερα, καταγράφηκε στην ίδια περιοχή και μετασεισμός, εντάσεως 2,8 ρίχτερ. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρει ότι η ίδια περιοχή στις 12 Οκτωβρίου είχε δώσει παρόμοιο σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.
Σε ανάρτησή του ο δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, επιστημονικός υπεύθυνος έργου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναφέρεται στον σεισμό, παρουσιάζοντας και την καταγραφή του από τους σεισμογράφους του Μουσείου:
«Και πάνω που νομίζαμε ότι μας ξέχασε ο Εγκέλαδος, ήρθε να μας θυμίσει ότι αυτός ήταν εδώ πριν από εμάς.
Σεισμός 4,9 λοιπόν πριν από λίγο, μας ταρακούνησε λίγο εδώ στο Ηράκλειο αλλά λόγω απόστασης από το νησί (ΒΑ Αγίου Νικολάου, στο Κρητικό πέλαγος) δεν πρέπει να έχουμε ζημιές ή άλλα επικίνδυνα φαινόμενα. Ο σεισμός είναι άσχετος με τον πρωινό των 4 R που συνέβη ΝΔ της Γαύδου. Αναμένουμε την εξέλιξη αφού είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση», αναφέρει.