Φτου και από την αρχή για την κατασκευή του μεγάλου φράγματος ανάσχεσης του Ξηροποτάμου στην περιοχή των Δαφνών, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει σήμερα τη διάλυση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης μετά την πλήρη αδυναμία των δικαιούχων να συμφωνήσουν σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσής τους.
Μοιραία ένα έργο καθοριστικό όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την πολιτική προστασία και την πολεοδομική επέκταση περιοχών του Ηρακλείου και του Μαλεβιζίου, ξεκινά από το μηδέν μετά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο είχε βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και παράλληλα να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τη μελέτη του φράγματος αφού είναι εγκεκριμένη μόνο η α’ φάση του.
Σύμφωνα με την εισήγηση την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν απόψε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η απαλλοτρίωση της έκτασης των 90.700 τ.μ. στην περιοχή Λιθίνες των Δαφνών, κηρύχθηκε με απόφαση του Σώματος το 2010, για λόγους κοινής ωφελείας. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου το 2012 καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδος, αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων ακινήτων και των επικειμένων τους.
Η αποζημίωση βάση του νόμου έπρεπε να έχει καταβληθεί ενός δεκαοκτάμηνου από τη δημοσίευσή της πράγμα που δεν έγινε με αποτέλεσμα η απαλλοτρίωση να αρθεί αυτοδίκαια. Μετά από νέο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, εκδόθηκαν νέες αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου για τον καθορισμό τιμής μονάδος αποζημίωσης, στους σαράντα δικαιούχους για να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών. Για το σκοπό αυτό είχε δεσμευτεί το ποσό των 1.550.000 ευρώ, με την προοπτική να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα ονόματα των δικαιούχων. Ωστόσο οι μισοί από τους ιδιοκτήτες διαφώνησαν σε σχέση με τα χρήματα που είχαν επιδικαστεί για την αποζημίωσή τους, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Στην εισήγηση τονίζεται ότι από την υπηρεσία της Πολεοδομίας εξαντλήθηκε κάθε δυνατό μέσο επικοινωνίας με οχλήσεις και συναντήσεις με τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, να αρθεί αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση λόγω παρέλευσης δεκαοκταμήνου και αναγκαστικά πλέον ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να προχωρήσει από την αρχή τη διαδικασία της επαναπροκήρυξης του έργου. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι έγιναν συζητήσεις με την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να αναζητηθούν κονδύλια τα οποία θα καλύψουν μέρους του κόστους της απαλλοτρίωσης για το οποίο υπάρχει δυνατότητα κάλυψης και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Επίσης μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο Δήμος είναι το γεγονός ότι έχουν μείνει στη μέση οι μελέτες του φράγματος Δαφνών, αφού έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μέχρι το 2012 και για την ακρίβεια μόνο οι μελέτες της α’ φάσης ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί η άδεια Εκτέλεσης Έργου Αξιοποίησης Υδατικών πόρων ΠΠΕ. Το αρμόδιο Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των μελετών της β’ φάσης, μετά την έγκριση ΜΠΕ και την οριοθέτηση του ποταμού Ξηροπόταμου κάταντη του φράγματος, πρέπει αυτή να ανατεθεί, αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των δυο προγραμματικών συμβάσεων του 1994/2006 και 1886/2007 που έχει υπογράψει ο ΟΑΚ.
Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα κληθεί να διαχειριστεί ο Δήμος, για να προχωρήσει η πολύ σημαντική αυτή υποδομή, που συνδέεται ευθέως με την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου που δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτη πόλη. Η ανάσχεση του Ξηροπόταμου είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την οριοθέτηση της αντιπλημμυρικής ζώνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο πόλης σε μια τεράστια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, που δυστυχώς εδώ και χρόνια βρίσκεται και εξακολουθεί να παραμένει σε απόλυτη ομηρεία.